Η Golden Visa, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το «naked selling»


Είναι νόμιμη η χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή (Golden Visa) σε φυσικά πρόσωπα που αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα σε πωλητές οι οποίοι δεν έχουν γίνει ακόμη κύριοι του ακινήτου  κατά το χρόνο της καταβολής του τιμήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε κατά πλειοψηφία με πρόσφατη γνωμοδότησή του ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση «Golden Visa» σε πολίτες τρίτων χωρών, αγοραστές ακινήτων στη χώρα μας, οι οποίοι προέβησαν στην καταβολή του (συνόλου ή μέρους) τιμήματος αγοράς στους πωλητές πριν την κατάρτιση του αγοραπωλητηρίου συμβολαίου, σε χρόνο κατά τον οποίο οι τελευταίοι δεν είχαν ακόμη καταστεί κύριοι της μετέπειτα πωληθείσας από τους ιδίους ακίνητης περιουσίας (naked selling).

Και τούτο διότι το πλέγμα κανόνων που ισχύει για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας διαμονής αποβλέπει μεταξύ άλλων στη θέσπιση μιας ευέλικτης διαδικασίας και στην προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πολιτών τρίτων χωρών.

Άλλωστε, ο μεταναστευτικός κώδικας (Ν. 4251/2014) απαιτεί η καταβολή του τιμήματος να γίνεται στον δικαιούχο, χωρίς να κάνει χρήση του όρου «πωλητής» ή «ιδιοκτήτης».

Συμπερασματικά, είναι αδιάφορο για σκοπούς μεταναστευτικού δικαίου το εάν κατά το χρόνο καταβολής ο αποδέκτης του τιμήματος και μετέπειτα πωλητής του ακινήτου έχει ή όχι την κυριότητα αυτού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ