Συντροφική Βία: Διπλασιάζει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή


Συντροφική Βία: Είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας πια καθώς επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Σχεδόν το 41% των επιζώντων βιώνει κάποιο είδος σωματικού τραυματισμού που σχετίζεται με συντροφική βία, και τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει τις μεταγενέστερες επιδράσεις στην ψυχική υγεία.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology βρήκε ότι τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος, αργότερα στη ζωή. Αλλά τι είναι ακριβώς η συντροφική βία; Η συντροφική βία μπορεί να περιλαμβάνει κάποια (ή και τις 3) από τις τρεις συμπεριφορές:

– Σωματική κακοποίηση, όπως σπρώξιμο και χαστούκι.

– Συναισθηματική κακοποίηση, όπως σχόλια που κάνουν κάποιον να νιώθει ανάξιος. Συνεχής κριτική και χειρισμός.

– Παρενόχληση, όπως πίεση ή εκφοβισμός.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland μελέτησαν πάνω από 1.500 συμμετέχοντες 21 ετών και ύστερα ξανά μετά από 9 χρόνια. Στο πρώτο μέρος, οι ερευνητές μελέτησαν ποιοι ήταν θύματα συντροφικής βίας. Στη συνέχεια, τους εξέτασαν για να διαγνώσουν πιθανή κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Οι γυναίκες που ήταν θύματα συντροφικής σχέσης στα 21 τους ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν μείζονα κατάθλιψη μέχρι να φτάσουν στα 30, ενώ οι άνδρες ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης. Υπάρχουν πολλά προγράμματα θεραπείας και συμβουλευτικής διαθέσιμα για τα ζευγάρια και τις οικογένειες που βελτιώνουν τον τρόπο που σχετίζονται ο ένας με τον άλλο. Τα ευρήματα ενισχύουν την βαθιά ανάγκη για παρεμβάσεις.

Επιπλέον, η σύνδεση ανάμεσα στη συναισθηματική κακοποίηση και στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών στους άνδρες «προκαλεί» τις πεποιθήσεις για την υποτιθέμενη σκληρότητα του φύλου και αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ