Καστορέλαιο: Πολύτιμος σύμμαχος κατά της θαμπάδας και της ξηρότητας στο δέρμα


Καθώς τα «φυσικά» έλαια συνεχίζουν να κυριαρχούν στη σκηνή περιποίησης του δέρματος, έχει αυξηθεί η περιέργεια για τα οφέλη του καστορέλαιου για το δέρμα και τα μαλλιά. Το καστορέλαιο, το οποίο περιέχει ένα ενυδατικό λιπαρό οξύ που ονομάζεται ρικινελαϊκό οξύ, εφαρμόζεται πιο συχνά τοπικά στο δέρμα και τα μαλλιά για πιθανά οφέλη ομορφιάς – από λαμπερό δέρμα έως ανάπτυξη μαλλιών (περισσότερα για αυτό παρακάτω).

Παρόλο που το καστορέλαιο προέρχεται από ένα φυτό και υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτό. Περιορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ρικινελαϊκό οξύ στο καστορέλαιο μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (οι οποίες θα μπορούσαν, θεωρητικά, να είναι χρήσιμες για δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση). Αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα δεδομένα, καθώς τα πιθανά οφέλη του καστορέλαιου για το δέρμα έχουν βρεθεί κυρίως σε δοκιμαστικό σωλήνα. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ISRN Pharmacology διαπίστωσε ότι το καστορέλαιο παρουσίαζε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι που θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τη φροντίδα του δέρματος, καθώς τα αντιοξειδωτικά μπορούν να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Οι μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης και βοηθούν τους ερευνητές να γνωρίζουν εάν βρίσκονται στο σωστό δρόμο με ένα συγκεκριμένο συστατικό, αλλά απέχουν πολύ από την πραγματική εφαρμογή καστορέλαιου σε ανθρώπους και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να εξαχθούν με ασφάλεια συμπεράσματα σχετικά με το πόσο δυνητικά ευεργετικές θα είναι οι ιδιότητες του στο πραγματικό δέρμα μας. Αυτό όμως δεν αφαιρεί το καστορέλαιο από τη σκηνή της ομορφιάς. Το καστορέλαιο πιστεύεται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στο δέρμα και τα μαλλιά σας.

Συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει την ενυδάτωση. Το χειμώνα, τόσο ο κρύος, ξηρός αέρας έξω όσο και ο ζεστός, ξηρός αέρας στους εσωτερικούς χώρους αντλούν υγρασία από το σώμα σας (συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας)—γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε ότι η επιδερμίδα σας είναι ξεφλουδισμένη και θαμπή, αντί να είναι λεία και δροσερή. Το καστορέλαιο, πλούσιο σε λιπαρά οξέα, δρα ως υγραντικό, που σημαίνει ότι θα παγιδεύσει το νερό στο δέρμα σας. Και επειδή το καστορέλαιο και άλλα έλαια περιποίησης του δέρματος δημιουργούν ένα φράγμα που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε καστορέλαιο πάνω από μια ενυδατική κρέμα για επιπλέον ενίσχυση της ενυδάτωσης.

Το καστορέλαιο είναι επίσης αρκετά παχύρρευστο, έτσι, όταν το εφαρμόζετε στο πρόσωπο ή το σώμα σας, συνίσταται να το ανακατεύετε με ένα «έλαιο μεταφοράς» για να το αραιώσετε. το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο και το αμυγδαλέλαιο είναι όλες καλές επιλογές. Σημειώνουμε ότι το καστορέλαιο είναι συχνά άοσμο, επομένως μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ένα δευτερεύον λάδι με ένα άρωμα που σας αρέσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ