Κρίση στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν φιάλες αίματος στα σύνορα – Κορυφώνεται η ανησυχία


Στα ύψη βρίσκεται πλέον το θερμόμετρο της έντασης στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να συγκεντρώνουν πλέον στα σύνορα με τη γειτονική χώρα φιάλες αίματος, σε ένα ακόμη δείγμα οτι ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Κίεβο, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters

Η κινητικότητα των Ρώσων στα σύνορα με την Ουκρανία λαμβάνει νέες ανησυχητικές διαστάσεις και περιλαμβάνει πλέον προμήθειες αίματος και άλλα ιατρικά υλικά που θα επέτρεπαν στη Μόσχα να περιθάλψει τραυματίες, ένας ακόμη βασικός δείκτης της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ενδείξεις -όπως οι φιάλες αίματος είναι ενδεικτικές για το αν η Μόσχα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εισβολή. Η αποκάλυψη που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι εντείνουν την ανησυχία ότι η Ρωσία που έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών, προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει, αλλά έχει αρνηθεί τις εκκλήσεις των δυτικών ηγετών να μειώσει την ένταση στην περιοχή αποσύροντας τα στρατεύματά του.Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι μία ρωσική επίθεση είναι πιθανή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επισημάνει πως η συγκέντρωση ιατρικού εξοπλισμού γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στη μεθόριο. Ωστόσο, η αποκάλυψη για τις φιάλες αίματος προσθέτει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες που, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι απολύτως ενδεικτικές του επιπέδου της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ρωσίας.

«Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μία νέα επίθεση, αλλά δε θα εξαπέλυε κανείς επίθεση, χωρίς αυτά [τα αποθέματα αίματος]», σχολίασε ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος ε.α. που πλέον είναι αναλυτής στο Κέντρο για την Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Αν αληθεύει, τότε αρχίζουμε να βλέπουμε βασικούς δείκτες της ρωσικής προετοιμασίας για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, αναμένοντας θύματα κ.λπ.», είπε ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός στη Ρωσία σε tweet απαντώντας στην έκθεση. «Εξακολουθούν να λείπουν ορισμένα στοιχεία, αλλά η εικόνα είναι πως η Ρωσία βρίσκεται δυνητικά σε θέση να πραγματοποιήσει επιχείρηση εντός λίγων εβδομάδων».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters, οπως επίσης και το Πεντάγωνο. Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που έκαναν την αποκάλυψη για τη συγκέντρωση φιαλών αίματος, αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πότε ακριβώς έγινε αντιληπτή η μεταφορά τους κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, δύο από αυτούς ανέφεραν πως έγινε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίθηκαν στις βασικές εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει η Ρωσία, σε αυτήν την αντιπαράθεση με την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές οικονομικές κυρώσεις εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Η Ρωσία το 2014 εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία και έκτοτε υποστηρίζει τους αντάρτες στον πόλεμο κατά των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς. Παρά το ιστορικό επιθετικότητάςστην Ουκρανία, το Κρεμλίνο κατηγορεί για τις πρόσφατες εντάσεις στο ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ