Άρθρο άποψης: “Εκπλήσσομαι και απορώ”


Στο μέτρο του δυνατού παρακολουθώ τα τεκταινόμενα τα τοπικά, τα Πανελλαδικά και τα άλλα του έξω κόσμου.

γράφει ο Παρασκευάς Γιάννης

Για όσα συμβαίνουν έξω από εδώ δίνω λίγο πιο μεγάλη προσοχή σε αυτά που μας επηρεάζουν με τον άλφα η το βήτα τρόπο.

Στην προσπάθεια μου να διευρύνω τους ορίζοντες της κρίσης μου διαβάζω και μπορώ να πω με ενδιαφέρον και προσοχή τα άρθρα η τα σχόλια επωνύμων αναλυτών και δημοσιογράφων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέμαι, «ποιος άραγε τους ψέκασε όλους αυτούς»,  έπαψα προ πολλού να πιστεύω ότι κάποιοι ψέκαζαν τον κοσμάκη και για αυτό τον λόγο συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα, μάλλον το ψέκασμα το έφαγαν όλοι αυτοί οι δημοσιολογούντες.

Τόσα χρόνια δεν είδα, δεν άκουσα και δεν διάβασα πουθενά μια λέξη αυτοκριτικής από όλους αυτούς που κατά ένα μεγάλο ποσοστό διαμορφώνουν την λεγόμενη άποψη της κοινής γνώμης.

Αν κάποιος χάσει λίγο από τον χρόνο του και ψάξει παλιά τους και πρόσφατα κείμενα τους θα διαπιστώσει ένα και μόνο πράγμα, με ελάχιστη προσοχή θα καταλάβει τι συμφέροντα και ποιες απόψεις  εξυπηρετούσαν κάθε περίοδο. (κολοτούμπες με το τσουβάλι)

Υπάρχει δυστυχώς μια πικρή αλήθεια, μια Κοινωνία, μια Πολιτεία, ένα Έθνος για να πάει μπροστά, για να μεγαλουργήσει έχει ανάγκη από την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή και δράση «φωτισμένων ταγών».

Δεν αναφέρομαι αναγκαστικά ούτε σε Πρωθυπουργούς, ούτε σε Βουλευτές ούτε σε κάθε μορφής αξιωματούχους.

Στα τόσα χρόνια της μιζέριας και όχι μόνο, με την νοοτροπία της στρουθοκαμήλου δεν εστιάζουμε στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά αναλωνόμαστε στην επιφανειακή κριτική πράξεων η παραλείψεων της όποιας πολιτικής εξουσίας.

Η Κοινωνία για να ορθοποδήσει, για να έχει ένα όραμα, για να διαμορφώσει ένα πιστεύω και να πιστέψει στις δυνατότητες της έχει ανάγκη από Ηγεσίες.

Να δεχθώ και να υπερθεματίσω ότι στα χρόνια μας λείπουν οι μεγάλοι πολιτικοί Ηγέτες και αυτό δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο αλλά δυστυχώς Παγκόσμιο.

Απορώ και εξίσταμαι οι άλλου είδους ηγεσίες που στο καλό βρίσκονται.

Ποια είναι και που βρίσκεται η Πνευματική «ελίτ», που κατοικοεδρεύει η οικονομική ελίτ, που είναι εκείνοι οι θεσμοί και οι δομές που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή που με τον λόγο και την παρουσία τους ανοίγουν χαραμάδες για να περάσει λίγο φως ελπίδας;

Δεν έχουν καταλάβει όλοι αυτοί που γράφουν και ξαναγράφουν ε ουκ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον ευτελισμό της όποιας μορφής εξουσίας;

Ξεφτίλισαν την πολιτική και τους πολιτικούς (προσοχή δεν δίνω σε όλους τους πολιτικούς άφεση αμαρτιών), ξεφτίλισαν ολους τους θεσμούς,ξεφτίλισαν κάθε μορφής συλλογικότητα, ξεφτίλισαν τα κόμματα και την λειτουργία τους και ώρες- ώρες κλαίνε σαν μετανοούσες Μαγδαληνές για το χάλι που έχει η χώρα.

Ανυπομονώ  να δω πότε θα βάλουν τα κλάματα για την δική τους κατάντια.

Ξεκατινιάζονται μεταξύ τους στα διάφορα πρωινάδικα η σε διάφορες εκπομπές με διατεταγμένη αποστολή και έχουν την εντύπωση ότι κάνουν, ναι αυτό είναι βέβαιο δικαιολογούν το καλό μεροκάματο που προσφέρουν οι εργοδότες τους.

Και δυο κουβέντες στα δικά μας.

Από σχετικά μακριά παρακολουθώ το τι γίνεται και τι λέγεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κάθε μέρα ακούγεται και εμφανίζεται και ένας καινούργιος υποψήφιος Δήμαρχος, σε άλλες περιπτώσεις πιθανόν να χαιρόμουν, έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι οποιοσδήποτε από εμάς φέρει επάξια τον τίτλο του πολίτη αν ενδιαφέρεται και συμμετέχει στα κοινά, αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα μου θυμίζει τουρκικό παζάρι, γίνεται προσπάθεια σχηματισμού μιας υποτυπώδους εκλογικού σχήματος με στόχο το μετεκλογικό παζάρι μοιρασιάς των έμμισθων θέσεων.

Δυστυχώς τα κόμματα που κάποια εποχή έβαζαν φρένο σε υπερφίαλες επιθυμίες δεν υπάρχουν, όχι ότι αυτά την εποχή της παντοδυναμίας τους δεν έκαναν επιλογές σκοπιμότητας, το νησί μας έχει ανάγκη από Ηγεσίες σε όλα τα επίπεδα με όραμα, με σθένος, με ικανότητες και με πιςτη στα πολλά πλεονεκτηματα που εχει αυτός ο τοπος.

Η απλή κακή διαχείριση της καθημερινότητας και το ξεκατίνιασμα εμφανές η αφανές μόνο ζημιά κάνουν.

Ευπρόσδεκτοι όλοι, με μια και μόνο προϋπόθεση, την γνωστοποίηση στην κοινωνία των προθέσεων, των προτάσεων και των στοχεύσεων τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ