Αθλητισμός: Οι σύντομοι περίπατοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν χιλιάδες θανάτους [vid]


Στη βιασύνη της πολυάσχολης ζωής μας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για σωματική άσκηση. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να επενδύσετε ώρες στο γυμναστήριο για να αποκομίσετε τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, αν κάθε ενήλικας στις ΗΠΑ άνω των 40 ετών περπατούσε μόνο 10 επιπλέον λεπτά κάθε μέρα, συνολικά 110.000 θανάτοι θα αποτρέπονταν στη χώρα κάθε χρόνο.

Σχετικά με τη μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μελέτη που διεξήχθη από το 2003 έως το 2006, στην οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη φυσική δραστηριότητα των συμμετεχόντων για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, μελέτησαν τα ποσοστά θνησιμότητας μέχρι το 2015 σε μια παρακολούθηση θνησιμότητας και ανέλυσαν τα δεδομένα σε σχέση με τις τάσεις, σε λεπτά της ώρας, για το χρονικό διάστημα που οι συμμετέχοντες ήταν σωματικά δραστήριοι. Διαπίστωσαν ότι 10 επιπλέον λεπτά άσκησης την ημέρα, εκτός από την κανονική καθημερινή δραστηριότητα, συσχετίστηκαν με 8% μείωση των συνολικών θανάτων στους άνδρες και 6% μείωση των συνολικών θανάτων μεταξύ των γυναικών. Η εργασία δημοσιεύτηκε στις 31/1 στο JAMA Internal Medicine.

Πολλές ακαδημαϊκές εργασίες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την προσθήκη περισσότερης άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα. Αυτή η μελέτη είναι λίγο διαφορετική, καθώς «δεν εστιάζει στα οφέλη [της άσκησης] για τα άτομα, αλλά μάλλον στο επίπεδο του πληθυσμού», δήλωσε ο Pedro Saint-Maurice, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς μια μελέτη του 2019 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι περισσότερο από το 8 τοις εκατό των θανάτων «αποδίδονται σε ανεπαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας». Η σωματική αδράνεια είναι στατιστικά ένας σημαντικός ένοχος για τους ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω.

Ευτυχώς, μια γρήγορη προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική ή κουραστική για να είναι ωφέλιμη. Τα δέκα λεπτά σωματικής δραστηριότητας μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή άσκησης, από περπάτημα έως ασκήσεις σωματικού βάρους, pilates ή κάποιες απλές δυναμικές διατάσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ