Φεβρουάριος ΗΠΑ: Η Αμερική τιμά τις συνεισφορές και τις θυσίες των Αφροαμερικανών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του έθνους


Φεβρουάριος ΗΠΑ: Μήνας Μαύρης Ιστορίας — Η ιστορία της προέλευσής τους και γιατί πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο Κάθε Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ τιμούν τις συνεισφορές και τις θυσίες των Αφροαμερικανών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του έθνους . Ο Μήνας της Μαύρης Ιστορίας γιορτάζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τους θριάμβους και τις αντιξοότητες που αποτελούν ανεξίτηλο μέρος της ιστορίας της χώρας των ΗΠΑ. Το φετινό θέμα, η Υγεία και η Ευεξία των Μαύρων, αποτίει φόρο τιμής στους μελετητές της ιατρικής και στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς περνάμε στο τρίτο έτος της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες.

Ο εορτασμός του Μήνα της Μαύρης Ιστορίας οφείλει τις ρίζες του στον ιστορικό Carter G. Woodson, ο οποίος γεννήθηκε το 1875 στο New Canton της Βιρτζίνια από γονείς που ήταν σκλάβοι.

Δεν ξεκίνησε το γυμνάσιο μέχρι την ηλικία των 20, αλλά συνέχισε με πτυχίο στο Berea College στο Κεντάκι και διδακτορικό στην ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Καθώς μεγάλωνε, ο Woodson σημαδεύτηκε από τις εμπειρίες του με τον ρατσισμό, και όταν μεγάλωσε, χρησιμοποίησε την τρομερή ευφυΐα του, αντιμετωπίζοντας τα ψέματα και τις ιστορικές στρεβλώσεις στις οποίες βασίστηκαν ο διαχωρισμός και ο ρατσισμός.

Ο Woodson συνειδητοποίησε την ανάγκη για έρευνα στο παραμελημένο παρελθόν των Αφροαμερικανών. Μαζί με τους William D. Hartgrove, George Cleveland Hall, Alexander L. Jackson και James E. Stamps, ίδρυσε την Ένωση για τη Μελέτη της Ζωής και της Ιστορίας των Νέγρων (ASNLH) στις 9 Σεπτεμβρίου 1915, στο Σικάγο του Ιλινόις.

Σήμερα, η ένωση εδρεύει στην Ουάσιγκτον, D.C.

Η Ένωση για τη Μελέτη της Ζωής και της Ιστορίας των Νέγρων ASNLH μετονομάστηκε σε Ένωση για τη Μελέτη της Αφροαμερικανικής Ζωής και Ιστορίας (ASALH) το 1973.

Το 1926 δημιούργησε την «Εβδομαδα Ιστορίας των Νέγρων» «Negro History Week» για να βοηθήσει στην προώθηση αυτού του σκοπού.

Επέλεξε τον Φεβρουάριο για να τιμήσει τον καταργητή Φρέντερικ Ντάγκλας και τον Αβραάμ Λίνκολν, που και οι δύο γεννήθηκαν αυτόν τον μήνα.

Ο Δρ Woodson έδινε συχνά διαλέξεις στη Δυτική Βιρτζίνια και οι πολίτες αυτής της πολιτείας άρχισαν να γιορτάζουν αυτό που αποκαλούσαν Μήνα της Ιστορίας των Νέγρων τη δεκαετία του 1940. Ο Δρ Woodson πέθανε το 1950 και το 1969, η αυξανόμενη πολιτική συνείδηση ​​μεταξύ των μαύρων φοιτητών κολεγίου οδήγησε φοιτητές και εκπαιδευτικούς στο Πανεπιστήμιο του Κεντ να προτείνουν τον πρώτο Μήνα Μαύρης Ιστορίας τον Φεβρουάριο του 1969.

Και βασιζόμενος στη σημασία της Αμερικανικής Δισεκονταετίας, ο Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με τη σημασία του Μήνα της Μαύρης Ιστορίας σε όλους τους Αμερικανούς τον Φεβρουάριο του 1976.

Το σπίτι του στην Ουάσιγκτον, DC έχει διατηρηθεί ως ο Εθνικός Ιστορικός Χώρος του Carter G. Woodson Home.

Ο Ford κάλεσε τους Αμερικανούς να «αδράξουν την ευκαιρία για να τιμήσουν τα πολύ συχνά παραμελημένα επιτεύγματα των Μαύρων Αμερικανών σε κάθε τομέα της προσπάθειας σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ», αναφέρει το History.com. Σαράντα χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Φορντ αναγνώρισε επίσημα τον Μήνα της Μαύρης Ιστορίας, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος του έθνους, παρέδωσε ένα δικό του μήνυμα από τον Λευκό Οίκο, ένα μέρος που χτίστηκε από σκλάβους.

«Ο Μήνας της Μαύρης Ιστορίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι κατά κάποιο τρόπο ξεχωριστός από τη συλλογική αμερικανική ιστορία μας ή να συνοψίζεται με κάποιο τρόπο σε μια συλλογή από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από την Πορεία στην Ουάσιγκτον ή από κάποιους από τους ήρωες του αθλητισμού μας», είπε ο Ομπάμα. «Πρόκειται για τη βιωμένη, κοινή εμπειρία όλων των Αφροαμερικανών, υψηλών και χαμηλών, διάσημων και σκοτεινών, και πώς αυτές οι εμπειρίες έχουν διαμορφώσει και αμφισβητήσει και εν τέλει ενίσχυσαν την Αμερική», συνέχισε. Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά ο Καναδάς τιμά επίσης τον Μήνα της Μαύρης Ιστορίας τον Φεβρουάριο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία τον γιορτάζουν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το PBS.org.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ