Κοντά στους συμπατριώτες του στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, την Τετάρτη (2/2), κατά τη Θεία Λειτουργία στο απομακρυσμένο μικρό εξωκκλήσιο της Θεοτόκου, στα Κόκκινα της Ίμβρου.

Ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος, καλωσόρισε τον Ίμβριο Παναγιώτατο.

Ο Πατριάρχης επανέλαβε τη μεγάλη χαρά που αισθάνεται κατά τις επισκέψεις του στην ιδιαίτερη πατρίδα του και από την επικοινωνία του με τους συμπατριώτες του. Για άλλη μία φορά επαίνεσε τον ποιμενάρχη της νήσου για το έργο και τη διακονία του για την ενίσχυση και εμψύχωση του πιστού λαού, ενώ με αφορμή την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, σε ένα μικρό εξωκκλήσι, αναφέρθηκε με συγκίνηση στα εξωκκλήσια της Ίμβρου, που βρίσκονται διάσπαρτα στα βουνά, τους κάμπους και τα ακρογιάλια της, και στα οποία πιστοί χριστιανοί φροντίζουν να κρατούν πάντοτε αναμμένες τις κανδήλες τους.

Την Τρίτη, το απόγευμα, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Υπαπαντής, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Γλυκύ.

Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον λογιώτατο ιερομόναχο Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό, του οποίου το όνομα φέρει, γόνο του Γλυκέος, με μεγάλη συνεισφορά στα εκκλησιαστικά γράμματα γενικότερα, και καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της παιδείας στην Ίμβρο.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στον, επίσης, Γλυκιανό κληρικό, Νικηφόρο Γλυκά (1819-1896), σπουδαίο λόγιο ιεράρχη της Εκκλησίας, ενώ με συγκίνηση μίλησε για τον γέροντά του, αείμνηστο μητροπολίτη Μελίτωνα Χατζή.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης συνεχάρη τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για την πρωτοβουλία του να ανακηρύξει το 2022, κατά το οποίο συμπληρώνονται 250 χρόνια από την γέννηση του ιερομονάχου Βαρθολομαίου, σε «Έτος Βαρθολομαίου Κοντλουμουσιανού του Ιμβρίου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ