Lockdown κορωνοϊός: Τελικά το lockdown επέδρασε θετικά στη θνησιμότητα από Covid;


Μια πρόσφατη αμφιλεγόμενη μετα-ανάλυση του Johns Hopkins αναζωπυρώνει μια συζήτηση για τις αρνητικές συνέπειες των lockdown αφού διαπίστωσε ότι δεν είχαν σημαντικό όφελος θνησιμότητας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. “Δεν βρίσκουμε στοιχεία ότι τα lockdown, το κλείσιμο σχολείων, το κλείσιμο των συνόρων και οι περιοριστικές συγκεντρώσεις είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στη θνησιμότητα από COVID-19”, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και αντανακλά τις απόψεις των συγγραφέων, όχι απαραίτητα αυτές του πανεπιστημίου. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το κλείσιμο μη απαραίτητων επιχειρήσεων μείωσε τη θνησιμότητα από COVID-19 κατά 10,6%, το οποίο πιθανότατα σχετίζεται περισσότερο με το κλείσιμο των μπαρ.

Σημασία των ευρημάτων

“Η μελέτη μας δείχνει ότι τα οφέλη [των lockdown] – όσον αφορά τους λιγότερους θανάτους – είναι αμφισβητήσιμα και μικρά”, δήλωσε ο Jonas Herby, ειδικός σύμβουλος στο Κέντρο Πολιτικών Μελετών στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η έρευνα του Herby επικεντρώνεται στο δίκαιο και τα οικονομικά και είναι συν-συγγραφέας της μελέτης. Η μετα-ανάλυση – μια έρευνα ή μελέτη προηγούμενων μελετών – την οποία έγραψε ο Herby μαζί με δύο άλλους εξέχοντες οικονομολόγους, σημείωσε ότι τα lockdown είχαν καταστροφικές επιπτώσεις καθώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τις ανεπιθύμητες συνέπειες. “Συνέβαλαν στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση της σχολικής εκπαίδευσης, στην πρόκληση πολιτικών αναταραχών, στη συμβολή στην ενδοοικογενειακή βία και στην υπονόμευση της φιλελεύθερης δημοκρατίας”, σημειώνει η έκθεση.

Η έρευνα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το μοντέλο με τη μεγαλύτερη επιρροή για τα lockdown υπό τον επιδημιολόγο Neil Ferguson, ο οποίος ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την οδήγηση της ανταπόκρισης του κόσμου στην COVID-19 που “παρέσυρε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη δράση”, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ο Φέργκιουσον συνέγραψε μια σημαντική εργασία στο Nature που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020, η οποία υπολόγιζε ότι τα lockdown την άνοιξη του ίδιου έτους έσωσαν τρία εκατομμύρια ζωές Ευρωπαίων. Αλλά η μελέτη απέκλεισε την έρευνα επειδή βασίστηκε στη μοντελοποίηση, σύμφωνα με πολλές αναφορές. “Αυτή η έκθεση σχετικά με την επίδραση των «lockdowns» δεν προάγει σημαντικά την κατανόησή μας για τη σχετική αποτελεσματικότητα της πληθώρας μέτρων δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν από διαφορετικές χώρες για τον περιορισμό της μετάδοσης της COVID-19”, ανέφερε ο Ferguson στοScience Media Centre, σύνδεσμος στο Ηνωμένο Βασίλειο. πληροφόρησης για δημοσιογράφους επιστήμης και υγείας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ