Εναλλακτική αντιμετώπιση στη ρήξη μηνίσκου

Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς είναι η ρήξη μηνίσκου. Προκαλεί δυνατό πόνο στο γόνατο, πρήξιμο αλλά και δυσκολία κατά την κίνηση. Πολλές φορές οι ασθενείς δεν μπορούν καν να περπατήσουν.

Η συνηθέστερη θεραπευτική επιλογή για τη ρήξη μηνίσκου είναι η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως στο 90% των περιπτώσεων η μηνισκεκτομή δεν αποκαθιστά το μηνίσκο, απλά αφαιρεί τα τμήματα που έχουν υποστεί ρήξη. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεμβάσεις για τη ρήξη μηνίσκου έχουν αρνητικές συνέπειες στη μακροπρόθεσμη λειτουργία και σταθερότητα του γονάτου, καθώς βλάπτουν την ακεραιότητα της άρθρωσης. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική αποκατάσταση δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι καθώς συνεχίζουν να έχουν πόνο και μετά την εγχείρηση.

Οι δύο μηνίσκοι που έχει κάθε γόνατο (ο έσω και ο έξω μηνίσκος) λειτουργούν ως αποσβεστήρες κραδασμών που αναπτύσσονται μεταξύ του μηριαίου και του κνημιαίου οστού, ενώ σταθεροποιούν και κατανέμουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος στην άρθρωση του γόνατος. Επομένως σε περίπτωση αφαίρεσης του μηνίσκου, περισσότεροι κραδασμοί μεταφέρονται στο χόνδρο και το οστό και δημιουργούνται νέα προβλήματα στους ασθενείς.

Οι ασθενείς πλέον έχουν και την επιλογή της θεραπείας με βλαστοκύτταρα. Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα των ιδίων των ασθενών, τα οποία δρουν «επισκευαστικά» για το σώμα και έχουν την ιδιότητα να επουλώνουν τον ιστό, επομένως δε χρειάζεται να αφαιρεθεί μηνίσκος.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα απαλλάσσει τους ασθενείς από τον πόνο και αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργία του γόνατος. Πρόκειται για μία νέα μη χειρουργική μέθοδο, ελάχιστα επεμβατική, η οποία βοηθά την επούλωση του τραυματισμένου ιστού. Η νέα αυτή θεραπεία αντιμετώπισης της ρήξης μηνίσκου είναι πλήρως αυτόλογη, δεν έχει επιπλοκές, είναι αναίμακτη και ανώδυνη, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής κινητοποιείται και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Επομένως οι ασθενείς αποφεύγουν την επώδυνη και μακροχρόνια ανάρρωση που συνήθως ακολουθεί έπειτα από ένα χειρουργείο, όπως και τις σημαντικές, μακροχρόνιες επιπτώσεις στο γόνατο που προκαλεί η αφαίρεση μέρους του μηνίσκου.

Η διαδικασία θεραπείας μηνίσκου με βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό γίνεται στο ιατρείο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με τοπική αναισθησία. Από την περιοχή της κοιλιάς λαμβάνονται 40 – 80 κυβικά εκατοστά λίπους. Στη συνέχεια, διαχωρίζονται τα αγγειακά κλάσματα κυττάρων (SVF), τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων. Τα ενεργοποιημένα  βλαστοκύτταρα εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή και η θεραπεία διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here