Google Doodle Lou Andreas-Salomé: Η Google τιμά την εμβληματική Ρωσίδα συγγραφέα


Ρωσικής καταγωγής ποιήτρια, δοκιμιογράφος και διανοούμενος η Lou Andreas-Salomé (12 Φεβρουαρίου 1861 – 5 Φεβρουαρίου 1937) δημιούργησε για τον εαυτό της μια ελευθερία που περιμένουν οι σύγχρονες γυναίκες, σε μια εποχή που μια τέτοια ελευθερία ήταν πρακτικά αδύνατη. Έγινε φιλόσοφος σε μια εποχή που οι γυναίκες ούτε περίμεναν ούτε καν επιτρεπόταν να σπουδάσουν φιλοσοφία. Επίσης ήταν μούσα του Rilke, ο οποίος έγραφε τα παθιασμένα ερωτικά της γράμματα και της αφιέρωσε το Βιβλίο των Ωρών του, και στον Nietzsche, ο οποίος έθεσε τους δέκα κανόνες του για συγγραφείς σε μια επιστολή της και των οποίων έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.

Η ζωή της Lou Andreas-Salomé

Σε ηλικία πενήντα ετών, βλέποντας ξαφνικά τα ανθρώπινα προβλήματα που είχε προηγουμένως εξετάσει μέσα από το πρίσμα της φιλοσοφίας που τώρα αντιμετωπίζει καλύτερα η νεαρή επιστήμη της ψυχολογίας, η Andreas-Salomé έγινε η πρώτη γυναίκα ψυχαναλύτρια στον κόσμο. Το φθινόπωρο του 1911, παρακολούθησε το Ψυχοαναλυτικό Συνέδριο της Βαϊμάρης και έγινε φίλος του Φρόιντ, τον οποίο είχε γνωρίσει για πρώτη φορά μιάμιση δεκαετία νωρίτερα, και σύντομα έγινε η μούσα του, η μαθήτριά του και ο διανοούμενος συνομήλικός του.

“Ελπίζοντας ότι μια μέρα θα έχω την ευκαιρία να έχω μια ιδιωτική συνομιλία μαζί σου”, της έγραψε ο Φρόιντ λίγο μετά τη συνάντησή τους. Το όνειρο ολοκληρώθηκε στην γόνιμη αλληλογραφία τους που ακολούθησε, που συγκεντρώθηκε στα Sigmund Freud and Lou Andreas-Salomé: Letters (δημόσια βιβλιοθήκη), όπου οι δυο τους συζήτησαν τα έγγραφα και τους ασθενείς του άλλου, αντάλλαξαν απόψεις για τα πάντα, από τον ναρκισσισμό έως το άγχος και τον αυνανισμό, αντάλλαξαν απόψεις για μεθόδους εργασίας, και συλλογίστηκε την ψυχολογία του καλλιτέχνη. Κοίμησαν ο ένας τον άλλον όχι μόνο με φιλία θαυμασμού — του είπε “Αγαπητέ Καθηγητά” και εκείνος την ευχαρίστησε για την “κατάλληλη και ενθαρρυντική συζήτηση” — αλλά και με τη διαβεβαιωτική συγγένεια μιας κοινής αφοσίωσης στις βαθύτερες ανθρώπινες ανησυχίες: αγάπη, δημιουργικότητα , πνευματικότητα, θάνατος, νόημα ζωής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ