Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο της χαλάρωσης των μέτρων – Το παράδειγμα Κύπρου και Δανίας


Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας προχωρούν οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Κύπρο και τη Δανία να δείχνουν τον  δρόμο της νέας ενδημικής φάσης της πανδημίας

Η Δανία επέστρεψε στην κανονικότητα

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, με τους αξιωματούχους να λένε ότι δεν θεωρούν πλέον τον COVID-19 «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια». Η Oμικρον αυξάνεται στη Σκανδιναβική χώρα, η εν λόγω παραλλαγή όμως δεν επιβαρύνει βαριά το σύστημα υγείας.

«Η πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Δανία, ειδικά με το τρίτο εμβόλιο, σημαίνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη μόλυνση χωρίς να νοσήσουμε σοβαρά», ανέφερε σε δήλωση η Υγειονομική Αρχή της Δανίας. Οι υγειονομικές αρχές στη Δανία δήλωσαν δεν βλέπουν πλέον λόγο να χορηγείται αναμνηστική δόση σε παιδιά ή τέταρτη δόση σε άλλους κατοίκους που κινδυνεύουν σοβαρά. Το σκεπτικό για την απόφαση ειναι ότι το τρίτο κύμα μόλυνσης στην ευρωπαϊκή χώρα εξασθενεί «λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής ανοσίας».

Η Δανία, θα μπορούσε να προσφέρει μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει η ενδημική φάση της Covid-19 που είναι πιθανό να ακολουθήσει την πανδημία. Oι ειδικοί λένε ότι το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (CFR) από το κυρίαρχο στέλεχος BA.2 στη χώρα είναι μικρότερο από 0,0%— ή 1 στις 2.000.

Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από τη γρίπη, το οποίο εκτιμάται ότι σκοτώνει μεταξύ 0,05 και 0,1% των μολυσμένων. Η Δανία επέκτεινε το πρόγραμμα εμβολιασμού της σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών τον Νοέμβριο, όταν η παραλλαγή Δέλτα ήταν κυρίαρχη και υπήρχε φόβος ότι οι νέοι θα μπορούσαν να μολύνουν τις μεγαλύτερες γενιές.

Οι υγειονομικές αρχές λένε ότι «τώρα σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν το τρέχον πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ομάδες-στόχους, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών». Πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις ενώ το 61,3% έχει υποβληθεί σε αναμνηστική δόση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. «Φυσικά θα παρακολουθούμε στενά την επιδημία και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την απόφασή μας εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες, υπάρξει ένα τέταρτο ανοιξιάτικο κύμα ή νέες ανησυχητικές παραλλαγές αυτή την άνοιξη», ανέφερε η ανακοίνωση των ειδικών.

Χαλάρωση των μέτρων στην Κύπρο

Η Κύπρος χαλαρώνει επίσης τα μέτρα περιορισμού για τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα με ασφάλεια το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα. Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι θα άρει ορισμένους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους πολίτες αργότερα αυτόν τον μήνα μετά την εξομάλυνση των κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες ημέρες. Από τις 21 Φεβρουαρίου, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα για να μπουν σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, ξενοδοχεία ή αθλητικούς χώρους.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας είπε ότι οι πελάτες θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα έγκυρο γρήγορο τεστ COVID-19 που θα έχει γίνει εντός των προηγούμενων 24 ωρών. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπονται σε διάφορους χώρους και ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα αυξηθεί επίσης, πρόσθεσε. Συγκεκριμένα ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε νυχτερινά κέντρα και άλλους χώρους αυξάνεται κατά 50 σε 250, ενώ οι θέσεις σε ένα τραπέζι αυξάνεται από οκτώ σε 12.

Ο αριθμός που επιτρέπεται να συγκεντρωθεί σε ιδιωτικές κατοικίες διπλασιάζεται σε 20. Η μέγιστη χωρητικότητα σε γήπεδα ποδοσφαίρου και κινηματογράφους αυξάνεται σε 70% και 75%, αντίστοιχα. Το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που απαιτείται να εργαστούν από το σπίτι μειώνεται στο μισό στο 25%.

Ο κος Χατζηπαντέλας είπε επίσης ότι το μέτρο των τεστ βάσει του οποίου οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα επεκτείνεται επίσης στο διδακτικό προσωπικό και στους κρατικούς υπαλλήλους.

Η Κύπρος έχει δει τα καθημερινά κρούσματα COVID-19 να μειώνονται τις τελευταίες ημέρες και να κυμαίνονται σε ποσοστό μόλυνσης περίπου 2,2%, όπως και οι εισαγωγές σοβαρών περιπτώσεων στα νοσοκομεία. Η Κύπρος χαλαρώνει επίσης τα μέτρα για τους ταξιδιώτες, θέτοντας σε ισχύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 21 Φεβρουαρίου αντί από την 1η Μαρτίου το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των αερολιμένων.

Τι ισχύει στην Τσεχία

Στην Τσεχία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν υγειονομικά πάσα για να έχουν πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, καθώς και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς η χώρα προχώρησε σε χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Ο Πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε ότι η κυβέρνησή του θα άρει περαιτέρω μέτρα αυτόν τον μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, με την πλειονότητα των περιορισμών να έχουν αρθεί έως την 1η Μαρτίου.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας δήλωσε ότι από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 άτομα θα επιτρέπεται πλέον να παρακολουθήσουν συναυλίες και αθλητικούς αγώνες, από 1.000 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει προηγουμένως να τερματίσει τα υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό σε σχολεία και εταιρείες.

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η απόφαση αυτή, καταργεί το διάταγμα της προκάτοχης κυβέρνησης, που απαιτούσε από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και από εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλειας να εμβολιάζονται υποχρεωτικά από τον Μάρτιο, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πίτερ Φιάλα.

H Σουηδία μπαίνει σε νέα φάση

Η Σουηδία ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 και διέκοψε τα ευρείας κλίμακας τεστ για τον κορονοϊό ακόμη και σε άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν πλέον στις 23:00, ενώ χαλαρώνουν οι κανόνες για τις συγκεντρώσεις.

Τα δελτία εμβολιασμού δεν θα απαιτούνται πλέον για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, ενώ έχει αφαιρεθεί και η σύσταση για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις περιόδους με κίνηση. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα φάση… η γνώση έχει βελτιωθεί… αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Οι σουηδικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν μια τέταρτη δόση εμβολίου για την COVID-19 σε πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών. Οι κάτοικοι γηροκομείων ή όσοι λαμβάνουν κατ’ οίκον φροντίδα ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν ένα τέταρτο εμβόλιο, εφόσον είναι τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τελευταία τους δόση.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ δήλωσε ότι ένα τέταρτο εμβόλιο «ενισχύει την προστασία» από σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Παρόλο που η παραλλαγή Oμικρον έχει προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων, δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των νοσηλειών στη Σουηδία.

Περισσότερο από το 83% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου μέχρι σήμερα και λίγο λιγότερο από το 50% έχει κάνει τρεις δόσεις. Εάν «η συνολική αξιολόγηση δείξει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα», η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να επαγρυπνεί ως προς την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Σουηδίας Λένα Χάλενγκρεν. Ορισμένες συστάσεις παραμένουν σε ισχύ για τους μη εμβολιασμένους – όπως η αποφυγή του πλήθους σε εσωτερικούς χώρους

Σταδιακή χαλάρωση και στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να καταργήσει σταδιακά τους περισσότερους περιορισμούς κατά του κορονοϊού από τις 4 Μαρτίου και έως τις 20 του μήνα η χώρα θα μεπι καθεστώς πλήρους ελευθερίας. Οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους πολίτες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν ή να καταργηθούν, αν και οι μάσκες προσώπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε ένα πρώτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων, η μέγιστη χωρητικότητα ατόμων που επιτρέπεται σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα μπορούσε να αυξηθεί από 10 σε 20, σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν επίσης να υποδεχτούν περισσότερους επισκέπτες από τις 4 Μαρτίου, ενώ τα νυχτερινά κέντρα και οι χώροι μουσικής θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν ξανά.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 76.465 νέα καθημερινά κρούσματα να αναφέρονται τη Δευτέρα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι αρχηγοί των ομοσπονδιακών κρατών πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την πιθανή άρση των περιορισμών.

Η Oλλανδία ανοίγει ξανά

Η Ολλανδία θα άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά του COVID-19 έως τις 25 Φεβρουαρίου καθώς μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα θα επιστρέψουν στο ωράριο λειτουργίας προ πανδημίας και η κοινωνική απόσταση και οι μάσκες προσώπου δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στα περισσότερα μέρη.

Ωστόσο, οι επισκέπτες θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά είτε εμβολιασμού είτε πρόσφατης ανάρρωσης από την COVID-19 είτε αρνητικό τεστ κορονοϊού. Η ολλανδική κυβέρνηση είχε επιβάλει ορισμένους από τους πιο σκληρούς περιορισμούς της Ευρώπης τον Δεκέμβριο μετά την αύξηση των κρουσμάτων Όμικρον αλλά έκτοτε τους αίρει σταδιακά. «Η χώρα θα ανοίξει ξανά».

Θα επιστρέψουμε στους κανονικούς χρόνους κλεισίματος που είχαμε πριν από τον κορωνοϊό, δεν χρειάζεται να κρατάτε άλλο 1,5 μέτρο μακριά» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ερνστ Κάιπερς συνέντευξη Τύπου. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο αεροδρόμιο. Το να κρατάς αποστάσεις και να φοράς μάσκα παραμένει λογικό, αλλά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση», είπε επίσης.

Οι αρχές λένε ωστοσο ότι η πανδημία «δεν τελείωσε» και ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Μόλις περάσαμε την αιχμή [των νέων κρουσμάτων], γι’ αυτό επιμένουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί», είπε.

Ο υπουργός Υγείας ανέλαβε καθήκοντα ως μέρος της νέας κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τον Ιανουάριο και γρήγορα έδειξε ότι ήθελε να αρχίσει να επαναφέρει την κοινωνία στην κανονικότητα. Η Ολλανδία έζησε μεγάλη περίοδο ταραχών το 2021 λόγω των περιορισμών του κορονοϊού, με την αστυνομία να πυροβολεί και να τραυματίζει αρκετούς διαδηλωτές στο Ρότερνταμ τον Νοέμβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ