Τούρτα σοκολάτας με κόκκινο κρασί και φρέσκα μούρα


Υλικά

370γρ ζάχαρη
275γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
65γρ κακάο
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
250γρ ξυνόγαλα
225γρ κόκκινο κρασί
90γρ ελαιόλαδο
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
1/2 ποτήρι μαρμέλαδα μύρτιλο ή μούρο
φρέσκα μούρα για την διακόσμηση

υλικά για την βουτυρόκρεμα
375γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
600γρ ζάχαρη άχνη
60γρ κακάο
5-7 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα αλάτι

εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Βουτυρώνετε 2 ταψάκια με διάμετρο 20εκ. Στον πάτο τους στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και βουτυρώνετε κι αυτό.
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε με το σύρμα τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε τα αυγά, το ξυνόγαλα, το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο και τη βανίλια. Χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χωρίζετε το μίγμα του κέικ στα 2 ταψάκια και ψήνετε για 30-35 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά μέσα στις φόρμες τους και τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Μ’ ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα δύο κέικ εγκάρσια στη μέση ώστε να έχετε 4 βάσεις.

Για να ετοιμάσετε την βουτυρόκρεμα, αφήνετε το βούτυρο αρκετή ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Σ’ένα μπωλ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βάζετε σε μια πιατέλα την μία βάση και αλείφετε λίγη μαρμελάδα. Από πάνω στρώνετε λίγη βουτυρόκρεμα.
Τοποθετείτε άλλη μια βάση, μαρμελάδα και βουτυροκρέμα. Από πάνω βάζετε την τρίτη βάση, λίγη μαρμελάδα και βουτυρόκρεμα. Τοποθετείτε και την τέταρτη βάση.

Η βουτυρόκρεμα δεν απλώνετε εύκολα πάνω στην μαρμελάδα ? Καλύτερα να καλύψετε πρώτα τις βάσεις με τη βουτυρόκρεμα και μετά να απλώσετε την μαρμελάδα.

Καλύπτετε όλη την τούρτα με μια λεπτή στρώση βουτυρόκρεμας και την βάζετε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να σφίξει η κρέμα. Για την γέμιση και την λεπτή στρώση θα έχετε χρησιμοποιήσει περίπου τα 2/3 της βουτυρόκρεμας. Τέλος, απλώνετε και την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα σε όλη την τούρτα.

Διακοσμείτε την σοκολατένια τούρτα με φρέσκα μούρα για δροσιά!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ