Καμίλα Βαλίεβα: «Την έριξαν στους λύκους» λέει η Χρυσή Ολυμπιονίκης Καταρίνα Βιτ


Η έφηβη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίβα ειναι πλέον ένα από τα πρόσωπα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Καθώς η διοργάνωση οδεύει στο τέλος της, τα φώτα της δημοσιότητας είναι πιθανό να παραμείνουν στη 15χρονη και στο άμεσο μέλλον. Το Κρεμλίνο έσπευσε να υπερασπιστεί τη «σκληρή στάση» της προπονήτριάς της

Ένα παιχνίδι κατηγοριών έχει ήδη ξεσπάσει μεταξύ του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) σχετικά με το σκάνδαλο γύρω από τη Βαλίεβα, η οποία ολοκλήρωσε την αγωνιστική της πορεία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το «σίριαλ» γύρω απο τη Βαλίεβα

Η 15χρονη Ρωσίδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση στο ατομικό καλλιτεχνικό πατινάζ γυναικών την Πέμπτη (17/2), αφήνοντας τον πάγο με δάκρυα αφού έπεσε κατά τη διάρκεια άλματος, παρόλο που προηγουμένως ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού.

Πριν λάβει άδεια συμμετοχής στον ατομικό διαγωνισμό καλλιτεχνικού πατινάζ είχε τεθεί σε αναστολή από τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (RUSADA) στις 8 Φεβρουαρίου, με το σώμα να αίρει την αναστολή της την επόμενη μόλις μέρα μετά από σχετική ακρόαση.

Η WADA, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η Διεθνής Ένωση Πατινάζ (ISU) υπέβαλαν στη συνέχεια προσφυγή κατά της άρσης της απαγόρευσης. Ωστόσο, το CAS έδωσε άδεια στη Βαλίεβα να διαγωνιστεί κρίνοντας ότι θα υποστεί «ανεπανόρθωτη βλάβη» εάν δεν της επιτραπεί να αγωνιστεί, επικαλούμενη τις «εξαιρετικές συνθήκες» λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

Οι συζητήσεις στράφηκαν επίσης στη στάση της προπονήτριάς της 15χρονης Ρωσιδας, Ετέρι Τουτμπερίτζε, η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρή μετά τις πτώσεςι της, ρωτώντας τη επίμονα «γιατί τα παράτησες;»

Η Ρωσίδα έφηβη Καμίλα Βαλίεβα «ρίχτηκε στους λύκους» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είπε η μεγάλη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καταρίνα Βιτ, σπεύδοντας προς υπεράσπισή της «Δεν ευθύνεται η ίδια αλλά η ομάδα της» είπε η σπουδαία Γερμανίδα Ολυμπιονίκης.

Η στάση της ΔΟΕ

Το θέμα σχολίασε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Το να την βλέπεις να ραγίζει στον πάγο, να κλαίει και να προσπαθεί να τελειώσει το πρόγραμμά της, ήταν δύσκολο. Σε κάθε κίνηση, στην γλώσσα του σώματός της, έβλεπες το απέραντο άγχος. Μάλλον θα προτιμούσε να φύγει από τον πάγο και να τα αφήσει όλα πίσω της. Και πώς την υποδέχτηκαν οι γύρω της βγαίνοντας από τον πάγο… Ήταν παγωμένοι, αντί να προσπαθήσουν να την βοηθήσουν και να την παρηγορήσουν.

Μπορούσες να νιώσεις την απόσταση και να ερμηνεύσεις την γλώσσα του σώματός της. Οι προπονητές της, έδειχναν απορριπτικοί. Πώς μπορείς να είσαι τόσο ψυχρός με τον αθλητή σου; Αυτό, δεν μου δίνει εμπιστοσύνη για τον περίγυρό της, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχει συμβεί ή θα συμβεί στο μέλλον. Πώς είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι σε μία 15χρονη ανήλικη αθλήτρια;».

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοβ, ο οποίος χτύπησε με το γάντι τον Τόμας Μπαχ, υπερασπιζόμενος βεβαίως την Ετέρι Τουτμπερίτζε και την στάση της.

«Ο Τόμας Μπαχ είναι ένα άτομο με κύρος στον χώρο του αθλητισμού. Φυσικά και σεβόμαστε την άποψή του, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμφωνήσουμε μαζί του. Δεν του αρέσει η σκληρότητα των προπονητών μας, αλλά όλοι ξέρουν πως αυτή η σκληρότητα των προπονητών σε υψηλό επίπεδο αποτελεί κλειδί για να φτάσουν σε νίκες οι αθλητές τους» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ