Έρευνα: Η μόλυνση από κορονοϊό θα μπορούσε να βλάψει την αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών


Η μόλυνση από κορονοϊό θα μπορούσε να  πλήξει σημαντικά την αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών, δείχνουν δοκιμές σε ζώα που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι όρχεις των χάμστερ συρρικνώνονται μετά τη μόλυνση από την COVID-19, διαπιστώνει νέα μελέτη. Ο ιός χορηγήθηκε ενδορινικά στα τρωκτικά, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν οξεία μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της τεστοστερόνης.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Διαφορετικές δόσεις του SARS-CoV-2, του ιού που ευθύνεται για την COVID-19, χορηγήθηκαν ενδορινικά σε χάμστερ—μόνο μερικά από τα οποία είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν «οξεία μείωση» στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στα επίπεδα τεστοστερόνης τέσσερις έως επτά ημέρες μετά τη μόλυνση σε μη εμβολιασμένα χάμστερ. Εν τω μεταξύ, «βλάβη» στον ιστό των όρχεων— φλεγμονή, εκφυλισμός, ακόμη και νέκρωση—παρατηρήθηκε ήδη μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση και παρέμεινε στο δείγμα που συλλέχθηκε την ημέρα 120. Το μέγεθος και το βάρος των όρχεων βρέθηκαν επίσης να μειώνονται μετά τη μόλυνση.

Τα χάμστερ που εμβολιάστηκαν κατά του ιού δεν παρουσίασαν βλάβη στους όρχεις. «Ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει οξεία και χρόνια βλάβη στους όρχεις σε χάμστερ και είναι συνεπής με τις ανέκδοτες αναφορές κλινικής ορχίτιδας και υπογοναδισμού», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία έγινε αποδεκτή για δημοσίευση από το περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Τα χάμστερ χρησιμοποιούνται συνήθως σε μελέτες COVID-19 καθώς οι αντιδράσεις του σώματός τους στους ιούς του αναπνευστικού είναι παρόμοιες μεεκείνες των ανθρώπων Ο Richard J. Sugrue, αναπληρωτής καθηγητής ιολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, είπε ότι τα πειράματα σε χάμστερ είναι σε θέση να «παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της παθογένειας του ιού».

Πρόσθεσε βέβαια ότι ενώ τα χάμστερ είναι χρήσιμα στη μελέτη των λοιμώξεων από ιούς, παραμένουν βιολογικά διαφορετικά από τους ανθρώπους με σημαντικούς τρόπους. «Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται με το μοντέλο των χάμστερ θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται με προσοχή όταν εφαρμόζονται σε ανθρώπινες ασθένειες», είπε.

Η σχέση μεταξύ του κορονοϊού και της στυτικής δυσλειτουργίας διερευνάται επίσης σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 100 άνδρες στην Ιταλία – εκ των οποίων οι 25 ήταν θετικοί στην COVID-19 και οι 75 αρνητικοί. Τα πρώτα αποτελέσματα βρήκαν συσχέτιση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει πόνο στους όρχεις σε ασθενείς με Covid-19. «Τα πορίσματα μας κάνουν να αναρωτηθούμε εάν αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο Δρ Brian McNeil, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του SUNY Downstate.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ