Ουκρανική κρίση: Διχασμένη η ΕΕ λίγο πριν την απόφαση για τις κυρώσεις στη Ρωσία – Η κύρια διαφωνία


Η Δυση ετοιμάζεται να απαντήσει απο ώρα σε ώρα στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι πρώτες αναφορές ωστόσο φανερώνουν διχογνωμία στους κόλπους της ΕΕ για τις κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει ανακύψει σημαντική διχογνωμία.

Η πτέρυγα εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης, πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε 27 πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στην απόφαση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ, τα 351 μέλη της Δούμας που την υπερψήφισαν και τα 11 που την πρότειναν, μαζί με τους διοικητές της ρωσικής στρατιωτικής «ειρηνευτικής» αποστολής.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία αρνήθηκε να υποστηρίξει την κίνηση σε αυτό το στάδιο. «Τόνισαν τη σημασία του διαλόγου και θέλουν να ξανασυναντηθούν με τη [Βουδαπέστη]», είπε ένας διπλωμάτης.

Ο παράγοντας Όρμπαν

«Ήταν αναμενόμενο, αλλά ο Oρμπαν έχει δείξει τώρα πραγματικά τα αληθινά του χρώματα. Και πάλι, αυτό θέτει το ερώτημα πού βρίσκεται η πίστη του: στη Μόσχα ή στους Ευρωπαίους συμμάχους του; Και το ερώτημα είναι πόσο ακόμη από αυτήν την ανασταλτική συμπεριφορά μπορούν να ανεχτούν άλλοι ηγέτες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων, αντικατοπτρίζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτό, λέγεται οτι θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και τις ρωσικές τράπεζες.

Πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν, ωστόσο, «κάποια ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων». Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία τόνισαν τη σημασία της αύξησης των κυρώσεων. Η πηγή είπε: «Αυτή η εμμονή για σταδιακά βήματα εγείρει πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την προθυμία αυτών των χωρών να εγκρίνουν το πακέτο κυρώσεων «big bang» όταν το χρειαστούμε».

Αναμένεται ότι η πρόταση θα οριστικοποιηθεί σήμερα ή νωρίς αύριο, ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής θα διαρκέσουν περισσότερο. Οποιοδήποτε πακέτο κυρώσεων επιβληθεί ενάντια στη Μόσχα απαιτεί ομοφωνία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ