Μπορεί το κρυολόγημα να συνδεθεί με εγκεφαλικό;


Μπορούν οι ιοί και τα μικρόβια να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού;

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, μπορούν. Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από μητρώο ασθενών που παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ.

Εξέτασαν 1.312 ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα ή άλλο στεφανιαίο επεισόδιο και 727 ασθενείς που υπέστησαν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκλήθηκε από θρόμβο αίματος. Από όσους υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο, περίπου 37% είχαν κάποια λοίμωξη τους προηγούμενους τρεις μήνες. Από αυτούς που υπέστησαν εγκεφαλικό, το ποσοστό έφτανε το 30%.

Οι λοιμώξεις αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα στην ίδια ομάδα ασθενών, ενώ οι πιθανότητες αυτές ήταν μεγαλύτερες τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Γενικά οι λοιμώξεις πυροδοτούν τη φλεγμονή στο σώμα, δήλωσε η Δρ Kamakshi Lakshminarayan, νευρολόγος και επικεφαλής της έρευνας.

Το σώμα αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, η διαδικασία αυτή όμως ευνοεί τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων που εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

«Η λοίμωξη φαίνεται ότι είναι η αιτία για την αλλαγή της ισορροπίας στο αίμα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε θρόμβωση», δήλωσε η Lakshminarayan, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ασθενείς που νοσηλεύονται για λοιμώξεις πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία και για την προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα για να δοθούν αυτές οι απαντήσεις, είπε η Lakshminarayan.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ήταν ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης που αναφέρθηκε στη μελέτη, ενώ ακολούθησαν η πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αναφέρθηκαν επίσης λοιμώξεις του δέρματος και του αίματος.

Η μελέτη περιλάμβανε ασθενείς που νοσηλεύονταν για θεραπεία λοιμώξεων, αλλά και ασθενείς που ακολουθούσαν θεραπεία χωρίς να νοσηλεύονται. Και οι δύο ομάδες ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός τριών μηνών από τη λοίμωξη, αλλά αυτή η συσχέτιση φαίνεται να είναι ισχυρότερη στους ασθενείς που νοσηλεύονταν.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι λοιμώξεις που χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι πιο σοβαρές από την αρχή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ