Η Κύπρος δεν θα μπλοκάρει εξαίρεση Ρωσίας από το Swift


Πόλεμος στην Ουκρανία: H Κύπρος δεν έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της χώρας από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Οι ηγέτες της ΕΕ απάντησαν στις παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία με οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Στο όνομα της ενότητας της ΕΕ και της αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, η Κύπρος δεν έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της Ρωσίας από το Swift. Όλα είναι στο τραπέζι», αναφέρει ο κ. Πετρίδης.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Ουκρανίας αναφέρει: «Τα καταφέραμε. Η Κύπρος επιβεβαίωσε ότι δε θα μπλοκάρει την απόφαση να εξαιρεθεί η Ρωσία από το SWIFT. H ουκρανική διπλωματία συνεχίζει να εργάζεται 24/7 για να πετύχει σημαντικές αποφάσεις και να προστατεύσει την Ουκρανία από τους Ρώσους εισβολείς».

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ώστε να είναι περιορισμένος ο οποιοσδήποτε αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα σημειώνει ότι λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, η ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου και των πιθανών κινδύνων είναι συνεχής.

Αυτό αναφέρεται σε γραπτή απάντηση του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου, σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για την έκθεση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Ρωσία και στην Ουκρανία αντίστοιχα και στα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται, η ΚΤΚ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις τυχόν επιπτώσεις από τα όσα συμβαίνουν αλλά και από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν.

«Η ΚΤΚ και η ΕΚΤ έχουν έγκαιρα και προληπτικά προβεί στη λήψη σειράς μέτρων έτσι ώστε οποιοσδήποτε αντίκτυπος, συμπεριλαμβανόμενης της έκτασης της έκθεσης των τραπεζών στη Ρωσία, να είναι περιορισμένος», αναφέρεται.

Παράλληλα η ΚΤΚ σημειώνει ότι χάρη στις προσπάθειες των τελευταίων ετών ο κυπριακός τραπεζικός τομέας διαθέτει πλέον επαυξημένη ικανότητα να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς. Όπως αναφέρεται, τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτά αξιολογούνται μέσω του Δείκτη Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1, ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 17,2%, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15,7%, ισχυροποιώντας την ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα να απορροφήσει μη αναμενόμενες ζημιές και να συνεχίσει την παροχή χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

Επίσης, αναφέρεται, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας συγκαταλέγεται πλέον στους πιο εύρωστους στον ευρωπαϊκό χώρο όσο αφορά τα επίπεδα ρευστότητας με τον Δείκτη Κάλυψης να ανέρχεται τον Ιανουάριο 2022 στο 345%, επίπεδο που είναι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (174%) και υπερτριπλάσιο της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης που ανέρχεται στο 100%. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η καταθετική βάση του κυπριακού τραπεζικού τομέα τον Ιανουάριο 2022 ανερχόταν στα €51,3 δις, από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από το 2014, με το μερίδιο των εγχώριων κατοίκων στις καταθέσεις να αγγίζει το 82%, γεγονός που ισχυροποιεί σημαντικά τη σταθερότητα του τομέα.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι συστημικές τράπεζες είναι υπό την απευθείας εποπτεία της ΕΚΤ.

«Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, η ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου και των πιθανών κινδύνων (κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας, εξασθένηση οικονομικού περιβάλλοντος, επηρεασμός των τιμών ενέργειας κλπ) είναι συνεχής, ώστε τα όποια μέτρα να επανεξετάζονται», αναφέρεται στην απάντηση της ΚΤΚ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ