Ασφάλεια τροφίμων που απομένουν: Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από τροφική δηλητηρίαση


Ασφάλεια τροφίμων που απομένουν: Τα υπολείμματά σας είναι ασφαλή για κατανάλωση; Η ιστορία ενός φοιτητή κολεγίου της Νέας Αγγλίας που ακρωτηρίασε και τα δύο του πόδια αφού έφαγε ρύζι, κοτόπουλο και υπολείμματα από ένα γεύμα σε εστιατόριο, τραβάει την προσοχή λόγω ενός viral βίντεο. Η 19χρονη εισήχθη στην Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (PICU) του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ως αποτέλεσμα «σοκ, πολλαπλής ανεπάρκειας οργάνων και εξανθήματος», σύμφωνα με το New England Journal of Medicine.

Ο άνδρας είχε μια «παρατεταμένη νοσοκομειακή πορεία», με επιπλοκές όπως νέκρωση των χεριών και των ποδιών και γάγγραινα.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. συνιστά στους ανθρώπους να βεβαιώνονται ότι τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε ασφαλή θερμοκρασία και να αποθηκεύουν τα υπολείμματα στο ψυγείο αμέσως για να διασφαλίζουν ότι τα υπολείμματα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

“Το να μην μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία και να αφήνετε τα τρόφιμα έξω σε μη ασφαλή θερμοκρασία είναι οι δύο κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών.

Ο ασφαλής χειρισμός των υπολειμμάτων είναι πολύ σημαντικός για τη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών”, δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Επιθεώρησης του Οργανισμού.

Τα κόκκινα κρέατα θα πρέπει να μαγειρεύονται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 145 Φαρενάιτ (F) όπως μετράται με ένα θερμόμετρο τροφίμων πριν αφαιρέσετε το κρέας από την πηγή θερμότητας.

Το κρέας πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον τρία λεπτά πριν το σκαλίσετε ή το καταναλώσετε.

Όλα τα τρόφιμα με κιμά θα πρέπει να μαγειρεύονται σε εσωτερική θερμοκρασία 160 F και τα πουλερικά σε εσωτερική θερμοκρασία 165 F. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών USDA επεσήμανε ότι τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα μεταξύ των θερμοκρασιών 0 F και 140 F και έδωσε οδηγίες ότι το ζεστό φαγητό πρέπει να διατηρείται ζεστό στους 140 F ή περισσότερο για να αποφευχθεί μια τέτοια ανάπτυξη. Τα υπολείμματα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα και όλα τα ευπαθή τρόφιμα που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες πρέπει να απορρίπτονται.

Τα ψυχρά ευπαθή τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται στους 40 F ή χαμηλότερα.

Τα τρόφιμα πρέπει να ψύχονται γρήγορα για να φτάσουν στην ασφαλή θερμοκρασία αποθήκευσης στο ψυγείο των 40 F ή χαμηλότερη και τα υπολείμματα πρέπει να καλύπτονται και να τυλίγονται σε αεροστεγή συσκευασία.

Τα υπολείμματα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες ή στην κατάψυξη για τρεις έως τέσσερις μήνες.

Τα κατεψυγμένα υπολείμματα είναι ασφαλή επ’ αόριστον, αλλά μπορεί να χάσουν την υγρασία και τη γεύση τους όταν αποθηκεύονται. Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε τα υπολείμματα χωρίς να τα ξεπαγώσετε σε κατσαρόλα, φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο και τα τρόφιμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός τριών έως τεσσάρων ημερών μετά την απόψυξη. Τα υπολείμματα πρέπει να θερμαίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 165 F και οι άνθρωποι θα πρέπει να περιστρέφουν το φαγητό για ομοιόμορφη θέρμανση.

Μελέτη: Είναι ασφαλές να καταψύξετε ξανά οποιοδήποτε φαγητό έχει απομείνει μετά το ζέσταμα των προηγουμένως κατεψυγμένων υπολειμμάτων στην ασφαλή θερμοκρασία των 165 F.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπολογίζεται ότι 48 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν και 3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροφιμογενείς ασθένειες.

Οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, τα παιδιά κάτω των 5 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν τροφική δηλητηρίαση και να πάθουν πιο σοβαρή ασθένεια.

Τα άτομα σε αυτές τις ομάδες δεν πρέπει να τρώνε κακοψημένα ή ωμά τρόφιμα από ζώα, ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα φύτρα, μη παστεριωμένο γάλα και χυμούς και μαλακό τυρί – εκτός εάν το τυρί φέρει την ένδειξη ότι παρασκευάζεται με παστεριωμένο γάλα. Το CDC συνήθως συντονίζει τη διερεύνηση μεταξύ 17 και 36 πιθανών πολυπολιτειακών κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών κάθε εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης συχνά περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, στομαχικές διαταραχές και ναυτία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ