Πόλεμος στην Ουκρανία: Επαναπατρισμός Κυπρίων από Ρωσία – Αναμένει αντίμετρα από Μόσχα η Λευκωσία


Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμη να βοηθήσει Κύπριους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στη Ρωσία μετά τη ΝΟΤΑΜ η Κυπριακή Δημοκρατία – Κανονικά μέχρι στιγμής οι πτήσεις από μη ρωσικές αεροπορικές εταιρείες

Διευκρινίσεις για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για κλείσιμο του εναέριου της χώρου για ρωσικά αεροσκάφη, μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, έδωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Καρούσος εξήγησε πως καμία ρωσική εταιρεία δεν μπορεί να έρθει και να προσγειωθεί προς τα κυπριακά αεροδρόμια, ωστόσο άλλες εταιρείες που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς Ρωσία, μπορούν να τα εκτελέσουν, εκτός κι αν παρθούν αντίμετρα από τη Μόσχα.

«Δεν γνωρίζουμε εάν η Ρωσική Ομοσπονδία θα πάρει κάποια αντίμετρα και θα απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς την Κύπρο. Για την ώρα, οι μη ρωσικές εταιρείες, όπως είναι οι κυπριακές αερογραμμές, εάν έχουν προγραμματισμένη πτήση, μπορούν να την πραγματοποιήσουν. Αλλά, όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία», διευκρίνισε.

Απαντώντας για το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγκλωβίστηκαν στην Κύπρο, ο κ. Καρούσος είπε πως: «το Υπουργείο Εξωτερικών ένα από τα πράγματα που κάνει είναι να συντονίζει αυτή την προσπάθεια. Εάν και εφόσον υπάρχει αίτημα για επαναπατρισμούς εμείς θα συνεισφέρουμε. Είναι κάτι το οποίο χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών και θα μας ενημερώσει εάν κα εφόσον χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια».

Διευκρίνισε δε, πως από την ΝΟΤΑΜ (ταξιδιωτική οδηγία) εξαιρούνται οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ανθρωπιστική βοήθεια ή με έρευνα και διάσωση, για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού πρώτα ληφθεί ειδική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή ημέρα ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις από και προς Λάρνακα από ρωσικά αεροδρόμια, ενώ κατά την τρέχουσα εβδομάδα θα πραγματοποιούνταν συνολικά 21 πτήσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ