Θεμιστοκλέους: Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με το Novavax


Θεμιστοκλέους: Την Τρίτη (01/03) ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με το σκεύασμα Novavax.

Από το μεσημέρι της Τρίτης θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα εμβολιασμού με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Νovavax, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της Novavax θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό. Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών ο γγ σημείωσε πως το 74,9% του γενικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ποσοστό που ισοδυναμεί με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον ενήλικο πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 84,4 σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Θεμιστοκλέους.

Σε μελέτες για την διάρκεια της προστασίας του εμβολίου για τον κορονοϊό αναφέρθηκε, μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε συνοψίζοντας τα ευρήματα από συστηματική ανασκόπηση όλων των σχετικών μελετών, για το τι ισχύει μετά τον πλήρη εμβολιασμό, η οποία έγινε από τον ΠΟΥ και δημοσιεύθηκε στο Lancet, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό η προστασία από το να κολλήσει κανείς τον ιό μειώνεται μεν κατά 20-30%, εξακολουθεί να ισχύει κατά 70% η προστασία από το να νοσήσει κανείς σοβαρά από αυτόν. Οι μελέτες αυτές έγιναν πριν την επικράτηση της Όμικρον.

«Χωρίς να το συνειδητοποιούμε χρησιμοποιούμε πολεμικούς όρους. Ακόμη δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε την λέξη «ειρήνη» καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα και η προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας πρέπει να συνεχιστεί» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: «Καμία χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα»

Εν συνεχεία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις συστάσεις εμβολιασμού ανοσοκασταμένων παιδιών και ενηλίκων συνοψίζοντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε: «Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα. Για παιδιά και εφήβους 5-17 ετών συστήνεται η τρίτη δόση, 4 εβδομάδες από την δεύτερη. Για ενηλίκους συστήνεται ο εμβολιασμός με αναμνηστική 4η δόση, τρεις μήνες μετά τη 3η δόση».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ