Τζόνσον απο Πολωνία: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βάρβαρες τακτικές εναντίον αθώων»


Ουκρανία: Ο Μπόρις Τζόνσον συναντά τους βασικούς συμμάχους του Λονδίνου στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «έτοιμο να βοηθήσει» την Πολωνία στην εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι στη Βαρσοβία.

«Η τραγωδία που είχαμε προβλέψει πραγματοποιήθηκε, και αν μη τι άλλο είναι χειρότερη από τις προβλέψεις μας. Βλέπουμε μια εκτυλισσόμενη καταστροφή στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο»

Ο Τζόνσον χαιρέτισε τον πολωνικό λαό για την «εμπνευσμένη» προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. «Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε, έχουμε ανθρωπιστικές προμήθειες όπως γνωρίζετε ήδη, νομίζω ότι δύο αεροπλάνα με ιατρικές προμήθειες έχουν ήδη προσγειωθεί και θα ακολουθήσουν κι άλλα».

«Είναι σαφές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βάρβαρες και αδιάκριτες τακτικές εναντίον αθώων πολιτών, να βομβαρδίσει πύργους, να στείλει πυραύλους σε κτηριακά συγκροτήματα, να σκοτώσει παιδιά, όπως βλέπουμε σε αυξανόμενους αριθμούς. Μοιραία έχει υποτιμήσει δύο πράγματα: Το πρώτο είναι η παθιασμένη επιθυμία του ουκρανικού λαού να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τη χώρα του» είπε.

«Ο Πούτιν θα αποτύχει»

Και πρόσθεσε «Επιτρέψτε μου να αποτίσω φόρο τιμής στην ηγεσία και το θάρρος που δείχνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Νομίζω ότι έχει εμπνεύσει και κινητοποιήσει όχι μόνο τους δικούς του ανθρώπους αλλά και τον κόσμο που αγανακτεί για αυτό που συνέβη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς φίλους μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό για όσο χρειαστεί. «Μια μέρα ή την άλλη είμαι απόλυτα πεπεισμένος, είμαι πιο πεπεισμένος από ποτέ, καθώς αυτή η αποτρόπαια σύγκρουση συνεχίζεται, ότι ο Πούτιν θα αποτύχει».

Ο Μπόρις Τζόνσον έφτασε στην Πολωνία στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ανατολική Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το BBC.

Πριν από την άφιξή του, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεχίσει να ασκεί τη μέγιστη πίεση» στη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στο Κίεβο, με δορυφορικές εικόνες να εντοπίζουν μια τεθωρακισμένη συνοδεία μήκους περίπου 40 μιλίων.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν ξανά στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπήρξαν επίσης αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνιχίβ στα βόρεια.

Οι μάχες κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα, με πυραύλους να σκοτώνουν δεκάδες αμάχους στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό ως έγκλημα πολέμου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης τους ηγέτες της Εσθονίας και της Πολωνίας για να συζητήσουν την απάντηση στην εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, καθώς και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Τζόνσον θα μιλήσει επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και θα συναντήσει βρετανικά στρατεύματα που υπηρετούν στην Εσθονία – η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία.

Αναμένεται να υποσχεθεί περαιτέρω κυρώσεις στους συμμάχους του Πούτιν και να πει στον βρετανικό λαό ότι θα υπάρξει κόστος για την οικονομία, για παράδειγμα σε υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Θα πει επίσης ότι υπάρχουν 1.000 Βρετανοί στρατιώτες σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ευρώπη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ