Πατάτα Γάλα: Μια ακόμα επιλογή για όσους θέλουν εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα ή σε άλλα φυτικά γάλατα


Πατάτα Γάλα: Φαίνεται ότι σχεδόν κάθε φυτική τροφή μετατρέπεται σε «γάλα» αυτές τις μέρες, με τελευταίο το γάλα πατάτας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πατάτες επιλέχθηκαν για να αποτελέσουν το τελευταίο φυτικό γάλα. Εξάλλου, οι πατάτες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, επειδή είναι γεμάτες σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Αλλά πώς συγκρίνονται με άλλα δημοφιλή γάλατα φυτικής προέλευσης; Πώς το γάλα πατάτας ανταγωνίζεται άλλα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ανεξάρτητα από τον τύπο του φυτικού γάλακτος, περιέχουν μόνο ένα ποσοστό του συστατικού από το οποίο προέρχονται. Για παράδειγμα, μόνο το 10% του όγκου ενός μπουκαλιού γάλακτος ρυζιού ή βρώμης προέρχεται από αυτούς τους σπόρους. Τα ροφήματα σόγιας περιέχουν μεταξύ 5%-8% του πραγματικού κόκκου σόγιας και τα γάλατα αμυγδάλου περιέχουν μόλις 2% του πραγματικού ξηρού καρπού. Δεδομένου ότι από την καρύδα χρησιμοποιείται η κρέμα ή το γάλα από τον καρπό, περιέχει μεταξύ 5%-13%, ανάλογα με το πόσο κρεμώδες είναι το προϊόν. Και με βάση τα τρέχοντα προϊόντα γάλακτος πατάτας που κυκλοφορούν εκεί έξω, ένα κουτί του ενός λίτρου περιέχει μόνο περίπου 60 γραμμάρια πραγματικής πατάτας – μια μικρή πατάτα.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αυτά τα γάλατα περιέχουν πλέον πολύ λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από ό,τι θα περιείχαν τα ακατέργαστα συστατικά. Αυτό μπορεί να τα κάνει λιγότερο θρεπτικά από ό,τι θα ήταν αν τρώγατε το συστατικό ολόκληρο. Πάρτε για παράδειγμα την πρωτεΐνη. Συστατικά όπως τα αμύγδαλα είναι φυσικά μεγάλες πηγές πρωτεΐνης που περιέχουν πάνω από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια αμυγδάλων. Αλλά μετά την επεξεργασία, 100 χιλιοστόλιτρα γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν μόνο περίπου ένα γραμμάριο πρωτεΐνης. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η ίδια ποσότητα πρωτεΐνης που θα βρίσκατε στην ίδια ποσότητα γάλακτος βρώμης – παρόλο που η βρώμη περιέχει πολύ λιγότερη πρωτεΐνη (13,5g ανά 100g).

Το γάλα σόγιας είναι καλύτερο, καθώς περιέχει περισσότερο από τα φασόλια σόγιας σε σύγκριση με το γάλα αμυγδάλου. Στην πραγματικότητα, το γάλα σόγιας δίνει περίπου 3-3,5g πρωτεΐνης ανά 100ml. Αυτή είναι περίπου τόση πρωτεΐνη όση λαμβάνετε στην ίδια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος. Και όπως και το αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας περιέχει απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να παράγει με φυσικό τρόπο. Τα αμινοξέα είναι σημαντικά καθώς εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του σώματός μας – όπως για παράδειγμα βοηθώντας τους μύες μας να κινούνται.

Οι πατάτες είναι ήδη χαμηλές σε πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι μετά την επεξεργασία, το γάλα πατάτας περιέχει περίπου τόση πρωτεΐνη όση το γάλα καρύδας και το γάλα ρυζιού – λιγότερο από 0,5g πρωτεΐνης ανά 100ml. Αλλά ορισμένες μάρκες γάλακτος πατάτας συμπληρώνουν με πρωτεΐνη μπιζελιού, γεγονός που κάνει μια μερίδα 100ml να έχει περίπου 1,3g πρωτεΐνης. Έτσι, αν επιλέγετε το φυτικό γάλα σας για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ίσως είναι καλύτερα να προτιμήσετε το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου από το γάλα πατάτας.

Προστιθέμενα σάκχαρα

Όπως και με το αγελαδινό γάλα, τα φυτικά γάλατα μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Μας ενθαρρύνουν να περιορίσουμε την πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερα από 5-6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας καθώς και με τερηδόνα. Δεδομένου όμως ότι πολλά προϊόντα πωλούνται τόσο σε ζαχαρούχες όσο και σε μη ζαχαρούχες εκδόσεις, είναι πιο εύκολο για κάποιον να αγοράσει ένα προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη.

Το ζαχαρούχο γάλα πατάτας περιέχει περίπου 1,8 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml. Αυτό είναι λίγο λιγότερο από άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης που περιέχουν περίπου 2 έως 3,5g προστιθέμενης ζάχαρης ανά 100ml. Έτσι, σε αυτή την κατηγορία, το γάλα πατάτας βγαίνει στην κορυφή. Παρόλο που ορισμένα γάλατα φυτικής προέλευσης χρησιμοποιούν φυσικά σάκχαρα από φρούτα, αυτό εξακολουθεί να θεωρείται προστιθέμενη ζάχαρη και θα πρέπει να περιορίζεται.

Περιεκτικότητα σε λιπαρά

Δεδομένου ότι οι πατάτες έχουν από τη φύση τους χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το γάλα πατάτας θα έχει υφή που θα μοιάζει περισσότερο με νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο του προστίθεται επιπλέον λίπος. Κάτι παρόμοιο γίνεται με το γάλα ρυζιού και βρώμης, όπου προστίθεται λάδι (όπως ηλιέλαιο). Αυτό ανεβάζει την περιεκτικότητα σε λιπαρά ώστε να είναι πιο κοντά στο ημιαποβουτυρωμένο γάλα (περίπου 1,5 γρ. ανά 100 ml). Για το γάλα πατάτας, προστίθεται κραμβέλαιο. Το αμύγδαλο και η σόγια τείνουν να περιέχουν ήδη λιπαρά, οπότε δεν προστίθεται επιπλέον λάδι.

Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλα φυτικά γάλατα, το γάλα πατάτας είναι υψηλότερο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται καλύτερα για την καρδιά σας. Είναι επίσης χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό γάλα, το οποίο θεωρείται λιγότερο υγιεινό για την καρδιά μας.

Προστιθέμενες βιταμίνες

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, σε πολλά φυτικά γάλατα τα προσθέτουν, καθώς απλώς δεν έχουν τόσες πολλές όσες έχει φυσικά το αγελαδινό γάλα. Βιταμίνες όπως η ριβοφλαβίνη, η Β12 και η D μαζί με το ασβέστιο προστίθενται στα γάλατα πατάτας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης – αν και οι βιολογικές εκδόσεις μπορεί να μην έχουν συχνά πρόσθετες βιταμίνες λόγω των κανόνων για τα βιολογικά τρόφιμα και της προσπάθειας να διατηρηθεί η ετικέτα καθαρή από πρόσθετα.

Καθώς πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να πάρουμε αρκετή βιταμίνη D – η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος – και πολλοί vegans και χορτοφάγοι μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα Β12 (η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρούνται υγιή τα κύτταρα του αίματος και τα νεύρα μας), το να επιλέγουμε εναλλακτικά γάλατα με αυτές τις προστιθέμενες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

Το γάλα πατάτας είναι μια ακόμη επιλογή για όσους θέλουν μια εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα ή σε άλλα φυτικά γάλατα ή για όσους αναζητούν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον γαλακτοκομικό προϊόν. Διατροφικά, μπορεί να μην περιέχει την πρωτεΐνη του γάλακτος σόγιας, αλλά πολλά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα, οπότε εξακολουθούν να περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Επειδή όμως περιέχει αρκετά επεξεργασμένα συστατικά, όπως έλαια και απομονωμένες πρωτεΐνες (πρωτεΐνες που εξάγονται από τρόφιμα), μπορεί τεχνικά να λογίζεται ως υπερ-επεξεργασμένο τρόφιμο. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες – οπότε μένει να φανεί αν το γάλα πατάτας έχει παρόμοιους κινδύνους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ