Κυπριακό: Μήνυμα στον Ερντογάν θα μεταφέρει ο Ισραηλινός Πρόεδρος


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Isaac Herzog, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ισραήλ κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια έλαβαν χώρα διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος του Ισραήλ έχει επισκεφθεί την Κύπρο πολλές φορές, όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά υπό την ιδιότητα του Προέδρου της χώρας του.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση τους διεξήχθη υπό τη σκιά των τραγικών γεγονότων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι και οι δύο συμφωνούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μόνο με διάλογο και διπλωματικά μέσα.

Ως Κύπριοι αντιλαμβανόμαστε την πληγή του ουκρανικού λαού έχοντας υποστεί τις τραγικές συνέπειες του 1974 από την τουρκική εισβολή, είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κοινότητα στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στη λήψη μέτρων για παροχή βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό.

Είπε ακόμη ότι με τον Πρόεδρο του Ισραήλ συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, σχέσεις που έχουν ήδη ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στον πολιτικό όσο και σε άλλους τομείς.

Πρόσθεσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους ανασκοπήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία, σημειώνοντας ότι, μεταξύ άλλων, και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει την άποψη ότι η ΕΕ χρειάζεται διαφορετικές και σταθερές ενεργειακές πηγές που να διασφαλίζουν την ενεργειακή της ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ο EastMed, αν αποδειχθεί οικονομικά και τεχνικά βιώσιμος, μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην ΕΕ. Είπε ότι επιπλέον, ο EuroAsia Interconnector έχει προσελκύσει ισχυρή στήριξη από την ΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι με τον Πρόεδρο Herzog συζήτησαν και θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και την Πρωτοβουλία του ιδίου για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε ότι άκουσε τις απόψεις του Προέδρου του Ισραήλ για τη σημασία να ληφθούν προς τον σκοπό αυτό περαιτέρω δράσεις για εδραίωση αξιόπιστων, επιπρόσθετων συνεργειών στην περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στα θέματα της τριμερούς συνεργασίας, Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο της συνεργασίας αυτής, σημειώνοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμμετέχουν στην εκτεταμένη μορφή αυτού του σχήματος, δηλαδή, 3 συν 1.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προτάσεις του για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που, δυστυχώς, απαντώνται από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία με απαιτήσεις για δημιουργία δύο κρατών κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο Herzog για τη θέση αρχών του Ισραήλ στο Κυπριακό και για το προσωπικό του ενδιαφέρον και προσήλωση στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα, εκφράζοντας παράλληλα εκτίμηση προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ, ο οποίος θα μεταφέρει τα μηνύματα της Κυπριακής Κυβέρνησης στην Τουρκία κατά την εκεί επικείμενη επίσκεψη του.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ουκρανία εκτυλίσσονται τραγωδίες.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός όταν έξω από το Κίεβο κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο εκτελέστηκαν χιλιάδες Εβραίοι, σημειώνοντας ότι στον χώρο αυτό δημιουργήθηκε Μουσείο, το οποίο χθες δέχθηκε επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στη βούληση της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Κύπρο, αλλά και στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή, όπως είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας υπάρχει σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης.

Εξάλλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις του στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και των δράσεων για αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε η τραγωδία στην Ουκρανία αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη να εργαστούν όλοι μαζί για την προστασία των αρχών, και κατά συνέπεια των συμφερόντων τους, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το μήνυμα του που θα δώσει στην Τουρκία κατά την εκεί επίσκεψη του, αφού, όπως είπε, ο ίδιος πιστεύει στη συνεργασία όλων των λαών.

ΠΗΓΗ: alphanewslive.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ