Σύνδρομο Guillain-Barre: Οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο


«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του καρκίνου και του συνδρόμου Guillain-Barré, αλλά το πόσο συχνά οι άνθρωποι αναπτύσσουν Guillain-Barré μετά από διάγνωση καρκίνου δεν έχει μελετηθεί επαρκώς», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Lotte Sahin Levison, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus στη Δανία. «Ενώ η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα με καρκίνο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σύνδρομο Guillain-Barré, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης Guillain-Barré παραμένει πολύ μικρός», πρόσθεσε η Levison. Τα συμπτώματα του συνδρόμου, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα, συνήθως ξεκινούν με αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα πόδια, που εξαπλώνονται στο πάνω μέρος του σώματος και τα χέρια και μπορεί να εξελιχθούν σε παράλυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με λίγα προβλήματα να επιμένουν, αλλά το σύνδρομο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barré είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μετά από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 30 χρόνια από περισσότερα από 2.400 άτομα στη Δανία που είχαν διαγνωστεί με Guillain-Barré και τα συνέκριναν με περίπου 24.000 άτομα που δεν είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2% των ατόμων με Guillain-Barré είχαν μια πρόσφατη διάγνωση καρκίνου (έως έξι μήνες πριν ή δύο μήνες μετά τη διάγνωση Guillain-Barré), σε σύγκριση με το 0,5% των ατόμων χωρίς το σύνδρομο. Συνολικά, τα άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο είχαν περισσότερο από 3,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο για Guillain-Barré από τα άτομα χωρίς καρκίνο. Μετά την προσαρμογή για χειρουργικές επεμβάσεις, λοιμώξεις και άλλα προβλήματα υγείας σε ένα υποσύνολο συμμετεχόντων στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο του συνδρόμου σε άτομα με καρκίνο.

Ανακάλυψαν επίσης πολύ υψηλότερο κίνδυνο σε άτομα με συγκεκριμένους καρκίνους. Ειδικότερα: επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε άτομα με λεμφώματα και καρκίνους του αίματος. 5,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο σε άτομα με καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη και πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 2 Μαρτίου στο περιοδικό Neurology, δεν αποδεικνύει ότι ο καρκίνος προκαλεί το σύνδρομο Guillain-Barré, παρά δείχνει μια συσχέτιση. “Τώρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι άγνωστοι παράγοντες που υπάρχουν σε διάφορους τύπους καρκίνου μπορεί να συμβάλλουν σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ