Αυτοτραυματισμός: Λιγότερο πιθανός κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εξέταση του κινδύνου αυτοτραυματισμού κατά την εγκυμοσύνη έδειξε ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι γενικά λιγότερο πιθανό να αυτοτραυματιστούν κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έδειξε ότι σε 1000 γυναίκες, τέσσερις είναι πιθανό να αυτοτραυματιστούν σε διάστημα ενός έτους και αυτός ο κίνδυνος μειώνεται κατά το ήμισυ στην εγκυμοσύνη σε 2, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry σήμερα. Και ενώ οι γυναίκες με διάγνωση ψυχιατρικής διαταραχής είχαν υψηλότερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού, ο κίνδυνός τους μειώθηκε περισσότερο από το μισό όταν ήταν έγκυες.

Η προστασία διατηρείται και μετά την εγκυμοσύνη

Ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες άνω των 30 ετών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού. Η μείωση του κινδύνου στους 3-6 μήνες μετά την εγκυμοσύνη είναι 13% για τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 34 ετών και 27% για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 45 ετών, σε σύγκριση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν ήταν έγκυες, αναφέρει η μελέτη. Ωστόσο, οι μητέρες κάτω των 30 ετών είναι πιο πιθανό να αυτοτραυματιστούν μεταξύ τριών και έξι μηνών μετά τον τοκετό. Οι μητέρες ηλικίας 15 έως 19 ετών έχουν 66% περισσότερες πιθανότητες, οι 20 έως 24 ετών 40% και οι 25 έως 29 ετών 15% περισσότερες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν μεταξύ τριών και έξι μηνών μετά τον τοκετό σε σύγκριση με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν ήταν έγκυες, σύμφωνα με τη μελέτη από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου.

Η ομάδα μελέτης εντόπισε και ανέλυσε σχεδόν 58.000 περιστατικά αυτοτραυματισμού σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 45 ετών μεταξύ Ιανουαρίου 1990 και Δεκεμβρίου 2017. Τα δεδομένα συνδέθηκαν με 1,1 εκατομμύριο εγκυμοσύνες και τα αποτελέσματά τους, χρησιμοποιώντας τη Σύνδεση Δεδομένων για την Έρευνα Κλινικής Πρακτικής και το Μητρώο Εγκυμοσύνης. Αν και μόνο ένας μικρός αριθμός γυναικών αυτοτραυματίζονται κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, η ομάδα υποστηρίζει ότι ο εντοπισμός εκείνων που κινδυνεύουν θα επιτρέψει στους γιατρούς να στοχεύσουν τους πόρους στις γυναίκες που τους χρειάζονται περισσότερο από όλα.

Ανακάλυψαν επίσης:

  • Συνολικά, υπήρξε μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο αυτοτραυματισμού μετά την εγκυμοσύνη, αλλά αυτός ο κίνδυνος μεταφέρθηκε κυρίως από νεαρές γυναίκες, ηλικίας 15 έως 29 ετών.
  • Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες γυναίκες, οι έφηβες ηλικίας 15-19 ετών με ιστορικό αυτοτραυματισμού είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυτοτραυματίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Χόλι Χόουπ είπε: “Αυτή η μελέτη —η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της— κάνει σημαντική πρόοδο στην κατανόησή μας για το πώς η εγκυμοσύνη και ο πρώτος χρόνος μετά τον τοκετό επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού. Όπως ήδη γνωρίζουμε, ο αυτοτραυματισμός μεταξύ των νεαρών γυναικών γενικά στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται και ο αυτοτραυματισμός σχετίζεται με έως και 50 φορές υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας στις γυναίκες, αυτό είναι σημαντικό. Σημαντικά, διαπιστώνουμε ότι ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού είναι πράγματι υψηλότερος στις γυναίκες κάτω των 30 ετών μετά τον τοκετό, αλλά είναι καθησυχαστικό, για τις γυναίκες άνω των 30 ετών, οι κίνδυνοι αυτοτραυματισμού μειώνονται τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη.

Τελευταία, οι γυναίκες είναι όλο και πιο πιθανό να περιμένουν μερικά χρόνια μέχρι να αποκτήσουν μωρό, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των επιλογών εργασίας τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να είναι σε καλύτερη οικονομική και ψυχολογική θέση για να φροντίσουν τον εαυτό τους και το μωρό τους. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποσκοπούν στην προώθηση της μητρικής προσκόλλησης και στην αύξηση της αίσθησης ευεξίας. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να παρακάμπτεται από άλλους παράγοντες σε ορισμένες νεότερες γυναίκες.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί επίσης να είναι σε καλύτερη θέση να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες υγείας που κάνουν καλή δουλειά στο να τις σηματοδοτούν στις υπηρεσίες εάν χρειάζονται βοήθεια. Αυτή η μελέτη μας δείχνει πιο ξεκάθαρα από πριν, σε έναν σύγχρονο πληθυσμό γυναικών που μένουν έγκυες, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτοτραυματισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόροι μπορεί να εστιάζονται περισσότερο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες σε κίνδυνο, ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται πιο αποτελεσματικά και να παραπέμπονται για βοήθεια πιο αποτελεσματικά. Οι πιο υποβαθμισμένες γειτονιές όπου η εφηβική εγκυμοσύνη είναι πιο συχνή μπορεί να ωφεληθούν από μια παρόμοια εστίαση.” 

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ