Ουκρανία: Νέος γύρος κυρώσεων για τους Ρώσους ολιγάρχες


Κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης λιπασματοβιομηχανίας του κόσμου αποφάσισε χθες  να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Andrey Igorevich Melnichenko, ιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας Eurochem συμπεριλαμβάνεται στον μακροσκελή κατάλογο των Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται και στο επίσημο κείμενο των κυρώσεων, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στον απόηχο των αρχικών σταδίων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο Andrey Igorevich Melnichenko μαζί με άλλους 36 επιχειρηματίες, συναντήθηκαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τον αντίκτυπο των δράσεών τους στον απόηχο των ενδεχόμενων δυτικών κυρώσεων.

Το γεγονός ότι προσκλήθηκε να παραστεί σε αυτή τη συνάντηση δείχνει ότι είναι μέλος του στενότερου κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι υποστηρίζει την εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Επίσης δείχνει ότι είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τους οικονομικούς τομείς παρέχοντας σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση της Ρωσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω πολέμου.

H εταιρεία Eurochem (με παρουσία σε όλη την Ευρώπη) δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, με εισαγωγές λιπασμάτων κυρίως από τη Ρωσία και μερίδιο αγοράς που φθάνει το 15% και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δεν πρόκειται να επηρεάσει την εγχώρια αγορά λιπάσματος. Στα σχέδια της Eurochem ήταν και η αγορά της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας λιπασμάτων Borealis η οποία θα την καθιστούσε τον μεγαλύτερη ρυθμιστή του κλάδου. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, τα σχέδιά της ματαιώθηκαν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ