Πανδημία Βατικανό: Aπομακρύνει επίσκοπο με πιθανό κίνητρο την αντίθεσή του στις εντολές εμβολίων covid


Πανδημία Βατικανό: Δεν είναι γνωστό γιατί απομακρύνθηκε ο Επίσκοπος Daniel Fernández Torres Ο καθολικός επίσκοπος του Πουέρτο Ρίκο Daniel Fernández Torres απαλλάχθηκε από την εξουσία στην επισκοπή του την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω της ποιμαντικής του αντίθεσης στις εντολές εμβολιασμού κατά της COVID-19. Ο Τόρες, επίσκοπος της Επισκοπής του Αρεσίμπο, απαλλάχθηκε επίσημα από τα καθήκοντά του με δήλωση του Βατικανού νωρίς την Τετάρτη. Η απομάκρυνση ενός επισκόπου παρά τη θέλησή του είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σενάριο. Πολλοί έχουν επισημάνει τη φωνητική αντίθεση του επισκόπου στις εντολές εμβολίων ως πιθανό κίνητρο, αν και το θέμα παραμένει θολό πίσω από το χαρακτηριστικό πέπλο της καθολικής πολιτικής.

«Οι Επίσκοποι της Επισκοπικής Διάσκεψης του Πουέρτο Ρίκο (CEP) έλαβαν σήμερα το πρωί επίσημη επικοινωνία από τον επίσκοπο SER Ghaleb Bader, Αποστολικό Εκπρόσωπο για το Πουέρτο Ρίκο της Αγιότητάς του, Πάπα Φραγκίσκου», έγραψε η διάσκεψη των επισκόπων του Πουέρτο Ρίκο σε επιστολή.

«Σε αυτή την επικοινωνία της Ιεράς Μητροπόλεως, ειδοποιηθήκαμε για την ανακούφιση της θέσης του Επισκόπου της Επισκοπής Arecibo, του Αρχιεπισκόπου της S.E.R. Daniel Fernandez Torres». Η επιστολή από τους συνεπισκόπους του Τόρες τόνιζε την ιδιωτικότητα, αλλά εξέφραζε ότι η στιγμή ήταν «δύσκολη» για τον επίσκοπο και ζήτησε από την εκκλησία να τον κρατήσει στις προσευχές της. «Μπροστά σε μια τόσο οδυνηρή στιγμή για τη ζωή της αδελφής Μητρόπολης του Arecibo, συμφωνούμε ολόψυχα στο αίτημα του ίδιου του Αποστολικού Αντιπροσώπου, να προσευχηθεί «για τον αδελφό μας, SER Αρχιεπίσκοπο Δανιήλ, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής και της αποστολής του ως Επισκόπου.

Ομοίως, παρακαλούμε όλους να προσευχηθούν για τον αδελφό μας και την αγαπημένη Μητρόπολη Αρεσίμπο», έγραψαν οι επίσκοποι.

«Όταν λάβετε την είδηση ​​της αντικατάστασής μου ως επικεφαλής της Μητρόπολης του Arecibo, θέλω να ξέρετε ότι δεν εναπόκειται σε εμένα να σας εξηγήσω μια απόφαση που δεν μπορώ να εξηγήσω στον εαυτό μου, ακόμη κι αν την αποδέχτηκα με την υπομονή του Χριστού για το καλό της Εκκλησίας», έγραψε ο Τόρες στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τη Μητρόπολη.

Ο Τόρες αρνήθηκε συγκεκριμένα πέρυσι να υπογράψει ένα διάταγμα που εκδόθηκε από τους άλλους Πορτορικανούς επισκόπους που συνηγορούσε υπέρ του διαχωρισμού των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ενοριτών κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας.

«Με πληροφόρησαν ότι δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα, αλλά ότι υποτίθεται ότι «δεν υπάκουα στον Πάπα, ούτε είχα επαρκή επικοινωνία με τους αδελφούς μου επισκόπους του Πουέρτο Ρίκο», ισχυρίστηκε ο Τόρες. «Μου πρότειναν αν υποβάλω την παραίτησή μου στη Μητρόπολη, να παραμείνω στην υπηρεσία της εκκλησίας σε περίπτωση που κάποια στιγμή με χρειαστούν σε άλλη επιβάρυνση, προσφορά που, μάλιστα, καταδεικνύει την αθωότητά μου. .” Ωστόσο, ο Τόρες φέρεται να αρνήθηκε να παραιτηθεί, λέγοντας ότι δεν ήθελε να είναι συνένοχος σε μια διαδικασία που θεωρούσε «άδικη». “Αυτό δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη. Οι έρευνες συνεχίζονταν εδώ και χρόνια”, είπε μια πηγή στο National Catholic Register. «Φαίνεται, όμως, ότι αυτό που τελικά έκανε το Βατικανό να ενεργήσει ήταν το γεγονός ότι ο επίσκοπος Φερνάντεζ εξέδιδε πιστοποιητικά σε άτομα ότι είχαν έγκυρη θρησκευτική εξαίρεση από τη λήψη του εμβολίου».

Οι Πορτορικανοί επίσκοποι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί μετά την επίσημη επιστολή τους, γράφοντας: «Από σεβασμό και σεβασμό στις εσωτερικές κανονικές διαδικασίες της Εκκλησίας, αυτές θα είναι οι μόνες επίσημες δηλώσεις που θα γίνουν επί του θέματος αυτήν τη στιγμή».

Τον περασμένο μήνα, ο Πάπας Βενέδικτος XVI ζήτησε συγχώρεση την Τρίτη για τυχόν «σοβαρά σφάλματα» του χειρισμού υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης κληρικών, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε προσωπική ή συγκεκριμένη αδικοπραγία, αφού μια ανεξάρτητη έκθεση επέκρινε τις ενέργειές του σε τέσσερις περιπτώσεις ενώ ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου της Γερμανίας.

Η έλλειψη προσωπικής συγγνώμης ή η παραδοχή της ενοχής του Μπένεντικτ εξόργισε αμέσως τους επιζώντες της κακοποίησης, οι οποίοι είπαν ότι η απάντησή του αντικατοπτρίζει τη «μόνιμη» άρνηση της καθολικής ιεραρχίας να δεχτεί την ευθύνη για τον βιασμό και τον σοδομισμό παιδιών από ιερείς.

Ο Βενέδικτος, 94 ετών, ανταποκρινόταν σε μια έκθεση της 20ης Ιανουαρίου από μια γερμανική δικηγορική εταιρεία που είχε ανατεθεί από τη Γερμανική Καθολική Εκκλησία να εξετάσει τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου μεταξύ 1945 και 2019.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ