Παθογόνα: Καινοτόμα αντιμετώπιση στις πολυμικροβιακές λοιμώξεις


Τα παθογόνα δεν λειτουργούν πάντα ενάντια στις φαρμακευτικές θεραπείες. Μερικές φορές, μπορούν να τα ενισχύσουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέιν. Ασθένειες που προκαλούνται από συνδυασμό βακτηρίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων -γνωστές και ως πολυμικροβιακές λοιμώξεις- είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως πώς αλληλεπιδρούν τα παθογόνα κατά τη μόλυνση και πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infection and Immunity, ερευνητές στο τμήμα Molecular & Biomedical Sciences εξέτασαν δύο παθογόνα που εμφανίζονται συχνά σε παρόμοια σημεία, ιδιαίτερα στην κυστική ίνωση και ασθενείς με μηχανικό αερισμό:

  • Candida albicans και
  • Pseudomonas aeruginosa.

Η Candida είναι το τέταρτο πιο κοινό νοσοκομειακό παθογόνο και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι στόχος πολλών αντιμυκητιασικών παραγόντων, αλλά κάποιοι το επιβραδύνουν παρά το σκοτώνουν εντελώς. Εν τω μεταξύ, το P. aeruginosa μολύνει το 90% όλων των ενηλίκων ασθενών με κυστική ίνωση. Σε συνδυασμό, το C. albicans και το P. aeruginosa προκαλούν πιο σοβαρή νόσο σε κυστική ίνωση και ασθενείς με αερισμό. Οι ερευνητές ερεύνησαν την αποτελεσματικότητα ενός αντιμυκητιασικού φαρμάκου, της φλουκοναζόλης, στον δοκιμαστικό σωλήνα και κατά τη διάρκεια της μόλυνσης του ψαριού ζέβρα και με τα δύο παθογόνα. Η φλουκοναζόλη είναι γνωστό ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των μυκήτων, αλλά η Candida μπορεί να γίνει ανεκτική στο φάρμακο και όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να αναπτύξει ανοχή που οδηγεί σε αποτυχημένη θεραπεία και πιθανώς θάνατο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το P. aeruginosa συνεργάζεται με τη φλουκοναζόλη για την εξάλειψη της ανοχής στα φάρμακα και την εκκαθάριση της μόλυνσης από C. albicans στην καλλιέργεια και στο ψάρι ζέβρα. “Οι πολυμικροβιακές λοιμώξεις είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν όχι μόνο λόγω της έλλειψης κατανόησης του τρόπου αλληλεπίδρασης των εισβολέων μικροοργανισμών, αλλά και επειδή δεν γνωρίζουμε πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η εργασία μας δείχνει ότι οι πολυμικροβιακές αλληλεπιδράσεις μπορούν πράγματι να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, και το πιο σημαντικό, υπογραμμίζει τη σημασία της διαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον και πώς ρυθμίζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας”, λέει η Siham Hattab, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο του διδακτορικού της στο Τμήμα Μοριακών και Βιομοριακών Επιστημών.

Τα βακτήρια ενισχύουν επίσης την ικανότητα του φαρμάκου έναντι ενός δεύτερου παθογόνου είδους Candida που τείνει να είναι πιο ανθεκτικό στο φάρμακο. Η αυξημένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου υποδηλώνει στους ερευνητές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουν για το πώς λειτουργούν τα τρέχοντα φάρμακα όταν στοχεύουν αυτές τις επικίνδυνες και πολύπλοκες πολυμικροβιακές λοιμώξεις. “Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που αποκαλύψαμε ότι μερικές φορές τα φάρμακα κατά της μυκητιασικής λοίμωξης μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα σε μια πιο «πραγματική» κατάσταση από ό,τι στον δοκιμαστικό σωλήνα. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για το πώς αλληλεπιδρούν τα παθογόνα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς τα βακτήρια καταφέρνουν να συνεργαστούν με τα φάρμακα για να στοχεύσουν την Candida”, λέει ο Robert Wheeler, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ