Γνωρίζοντας από κοντά τον Αντρές Φάιελ και το έργο του στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας


Με αφορμή το αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «…and the winners are…» που ξεκινάει στις 7 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας φιλοξενεί τον σκηνοθέτη Αντρές Φάιελ, έναν από τους πιο επιδραστικούς διεθνώς Γερμανούς σκηνοθέτες.

Μαζί του διοργανώνει ένα διήμερο με προβολές και master class που θα αναδείξουν τις θεματικές του, τις ανησυχίες του, τον τρόπο με τον οποίο ακούραστα εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια πάνω στην τεκμηρίωση και την αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Τα έργα του Αντρές Φάιελ επικεντρώνονται σε ακραίες υπαρξιακές καταστάσεις τόσο στη ζωή των χαρακτήρων του όσο και στην κοινωνική-πολιτική ζωή. Ιδιαίτερο γνώρισμα της δουλειάς του είναι η εντατική και συχνά πολυετής έρευνα καθώς και η ακρίβεια στη διευθέτηση και σκηνοθέτηση του υλικού του.

Γεννημένος το 1959 στη Στουτγάρδη, σπούδασε Ψυχολογία και διδάχτηκε σκηνοθεσία και δραματουργία στο Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο μεταξύ άλλων και από τον Krzysztof Kieślowski. Για τις ταινίες του, κυρίως ντοκιμαντέρ, «Winternachtstraum» (1991), «Balagan» (1993), «Die Überlebenden» (1996), «Black Box BRD» (2001), «Die Spielwütigen» (2004), «Der Kick» (2006), «Wer wenn nicht wir» (2011) και «Beuys» (2017) τιμήθηκε με περισσότερα από 50 βραβεία, μεταξύ αυτών και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου όπως και με το Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο.

Τα θεατρικά του έργα «Der Kick», 2006, το οποίο γύρισε στη συνέχεια και για τη μεγάλη οθόνη, «Das Himbeerreich» (2013) και το «Let them eat Money» (2018) ανέβηκαν σε σκηνοθεσία του ιδίου στο Maxim Gorki Theater και στο Deutsches Theater, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και παρουσιάστηκαν σε διάφορες θεατρικές διοργανώσεις, π.χ. στη διοργάνωση Berliner Theatertreffen.

Ο Αντρές Φάιελ είναι μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών του Βερολίνου καθώς και μέλος της Ευρωπαϊκής και Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ζει στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ