Απαράδεκτος ο Δήμος Αχαρνών: Πέταξε στο δρόμο κακοποιημένη γυναίκα με 4χρονο παιδί – Λουκέτο στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου

Σε μια καταγγελία για την απαράδεκτη κίνηση του Δήμου Αχαρνών να πετάξει στον δρόμο μια μητέρα και το 4 ετών παιδί της, η οποία στεγαζόταν στο πλαίσιο του προγράμματος «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στον Δήμο Αχαρνών» προχώρησε ο πρώην υπάλληλος του Ξενώνα, Χρήστος Ψάλτης

Σύμφωνα με την καταγγελία, στην Ελλάδα λειτουργούν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας ισότητας των φύλων ( http://www.isotita.gr/ ) (ΓΓΙΦ). H Πράξη «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στον Δήμο Αχαρνών» είναι ενταγμένη στον άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό
Κοινωνικό Ταμείο.

Η καταγγελία αναφέρει ότι στις 30.11.2018 οι πράξεις έληξαν. Ωστόσο, οι δήμοι που έχουν τις συγκεκριμένες δομές ενημερώθηκαν από την περιφέρεια Αττικής ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τέλος του 2020.

«Ο μοναδικός δήμος που δεν προχώρησε στην συνέχιση του προγράμματος ήταν ο δήμος Αχαρνών! Πρωτοπορεί!», σημειώνει ο Χ. Ψάλτης και προσθέτει: «με αποτέλεσμα να εκκενωθεί το κτήριο και η φιλοξενούμενη που είχαμε με ένα παιδάκι, 4 ετών να μείνει στο δρόμο, καθώς και οι 7 εργαζόμενοι του δήμου να χάσουν την δουλειά τους».

Παρά την πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής και την θετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου περί συνέχισης του προγράμματος ο δήμος Αχαρνών δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για το πρόγραμμα.

Ακόμη, επισημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2018 η διαχειριστική αρχή έκανε έλεγχο στο δήμο Αχαρνών για τον ξενώνα με αποτέλεσμα να έρθει αναστολή χρηματοδότησης λόγω μη επιλέξιμων δαπανών και ζητά από τον δήμο να κάνει αρκετές διορθώσεις που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

«Επιδιώξαμε επί μια εβδομάδα πριν τη λήξη του προγράμματος ενημέρωση από τον δήμαρχο και δεν μας δέχτηκε ποτέ, αποχωρούσε από την πίσω πόρτα για να μας αποφύγει. Επίσης, η υπεύθυνη του προγράμματος ένα μήνα πριν λήξει το πρόγραμμα παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να μείνουμε ακέφαλοι, κανείς δεν έπαιρνε αποφάσεις. Ο δήμαρχος δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση της μέχρι και σήμερα. Επίσης, η εν λόγω κυρία έλειπε δυο εβδομάδες με αναρρωτική άδεια και επέστρεψε 2 μέρες αφού έληξε το πρόγραμμα και η πρώτη της εντολή ήταν να της παραδώσουμε τα κλειδιά του κτηρίου που στεγάζεται ο ξενώνας», καταλήγει στην καταγγελία του ο Χ. Ψάλτης.

Μπαίνει λουκέτο στον ξενώνα

Σε κλείσιμο οδηγείται ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αχαρνών, με τη δημοτική αρχή να καταγγέλλεται από διάφορες μεριές ότι ουσιαστικά μεθόδευσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Υπάρχουν δε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, είχε εκφράσει δημοσίως την άποψη ότι η εν λόγω δομή έπρεπε να κλείσει, γιατί όπως έλεγε δεν εξυπηρετούσε δημότες και κατοίκους του δήμου αλλά αλλοδαπές, οπότε κατά την άποψή του δεν προσέφερε έργο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δομή, η οποία λειτουργεί από το 2013, ανήκει στο δίκτυο των 21 ξενώνων και 60 συμβουλευτικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, ενώ το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, το ΕΣΠΑ 2014-2020, υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής.

Πώς ο δήμος Αχαρνών «πάγωσε» την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η διαχείρισή του όμως έχει ανατεθεί, όπως και όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, στην τοπική δημοτική αρχή. Κι εδώ κάπου ξεκινούν, όπως είπαμε, τα προβλήματα. Κι αυτό γιατί αυτή φρόντιζε να καταστήσει σε κάθε περίπτωση και στην πράξη σαφές πως η λειτουργία του ξενώνα δεν ήταν σε καμιά περίπτωση ανάμεσα στις προτεραιότητές της.

Κάπως έτσι η απορρόφηση των κονδυλίων από κάποιο χρονικό σημείο και μετά «κόλλησε» πλήρως, με ευθύνη των ιθυνόντων των υπηρεσιών του δήμου Αχαρνών, καθώς η έγκριση των προϋπολογισμών καθυστερούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στη μισθοδοσία των επτά εργαζομένων της δομής όσο και άλλους κρισιμότατους τομείς της λειτουργίας της, όπως η σίτιση των φιλοξενούμενων γυναικών. Αξίζει να αναφερθεί πως στη συγκεκριμένη δομή απασχολούνται ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, δυο διοικητικοί, καθώς και τρεις φύλακες, ενώ από τον Αύγουστο του 2017 υπήρχε πρόβλεψη για ύπαρξη κοινωνικού λειτουργού, μια θέση για την οποία όμως δεν υπήρξε -για ευνόητους λόγους- ποτέ προκήρυξη.

Απόρριψη όλων των αιτημάτων κακοποιημένων γυναικών λόγω «αδυναμίας σίτισης»

Η έλλειψη πόρων υπήρξε πάντως το πρόσχημα για την απόρριψη δεκάδων αιτημάτων κακοποιημένων γυναικών για φιλοξενία, παρότι πολλά πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, από τα 70 αιτήματα, τα οποία προωθήθηκαν διάφορων δικτύων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έγινε ούτε ένα δεκτό από την αρμόδια διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, με τη δικαιολογία της αδυναμίας σίτισης των φιλοξενούμενων γυναικών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι της είχε γίνει γνωστό ότι, με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων του ξενώνα, είχε βρεθεί λύση στο ζήτημα μέσω της αρωγής εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

Το αποτέλεσμα ήταν σε μια δομή, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών, κατέληξαν να διαμένουν το τελευταίο διάστημα μόλις δυο γυναίκες, η μια εκ των οποίων μαζί με το 16 μηνών βρέφος της.

Το «κτίριο χωρίς μισθωτήριο» και το «χρήσιμο» πόρισμα της Ελεγκτικής Επιτροπής

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς η αδιαφορία εκ μέρους της δημοτικής αρχής οδήγησε σε διάφορα παρατράγουδα, τα οποία έκαναν δύσκολη τη ζωή τόσο των εργαζομένων στη δομή όσο και των φιλοξενούμενων γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μίσθωση του κτιρίου, στο οποίο στεγαζόταν ο ξενώνας, έληξε τον Απρίλιο του 2016 χωρίς να ανανεωθεί ποτέ, καθώς όπως υποστήριζαν οι τοπικοί άρχοντες, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια. Συνέπεια ήταν να ξεκινήσει μια διαρκής διελκυστίνδα με τον ιδιοκτήτη να ζητεί την υπογραφή νέου μισθωτήριου και να απειλεί με έξωση , εφόσον δε συνέβαινε κάτι τέτοιο, και τη δημοτική αρχή Αχαρνών να δηλώνει πλήρη αδυναμία να βρει λύση.

Αυτά βέβαια δεν ήταν τα μόνα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταία διάστημα, καθώς έντονες ήταν οι ελλείψεις και σε άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. ΄Ολα τα παραπάνω οδήγησαν στην έκδοση αρνητικού πορίσματος εκ μέρους της Ελεγκτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, η οποία έκανε παράλληλα συστάσεις για διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων δίνοντας μάλιστα και μια σχετική προθεσμία.

Ακόμη κι αυτό το πόρισμα πάντως αποτέλεσε ένα επιπλέον όπλο στα χέρια του δημάρχου προκειμένου να επιτύχει το κλείσιμο του ξενώνα. Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε μετά από την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της Περιφέρειας και την πίεση εκ μέρους της αντιπολίτευσης να λάβει επίσημη απόφαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13/11 για τη συνέχιση το προγράμματος για δύο χρόνια(έληγε τυπικά στις 30/11). Λίγες μέρες αργότερα, προχώρησε στο κλείσιμο του προγράμματος επικαλούμενος την αδυναμία συμμόρφωσης με τις επιταγές της ελεγκτικής επιτροπής.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος είχε αρνηθεί να συναντήσει τους εργαζόμενους του ξενώνα, οι οποίοι εδώ κι αρκετό διάστημα έκρουαν τον κώδωνα το κινδύνου, βλέποντας το επερχόμενο αδιέξοδο.

Η προφορική ανακοίνωση κι η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο δήμο

Κάπως έτσι την περασμένη Παρασκευή γράφτηκε ο επίλογος, όταν ανακοινώθηκε προφορικά το κλείσιμο του ξενώνα στους εργαζόμενους του, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στον «αέρα». Οι ιθύνοντες του δήμου Αχαρνών μάλισστα δεν έδωσαν καμιά διευκρίνιση σχετικά με την τύχη των γυναικών αλλά και το βρέφους, που διέμεναν μέχρι πρότινος εκεί.

Τις μεθοδεύσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής πάνω στο ζήτημα επιβεβαίωσε μιλώντας στο tvxs ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρος Βρεττός, επισημαίνοντας ότι επί πολύ καιρό τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου παρέμεναν «στο σκοτάδι», καθώς είχαν ανύπαρκτη ενημέρωση από τον δήμαρχο αλλά και τους υπεύθυνος διαχείρισης του προγράμματος. Δεσμεύτηκε δε να εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του ξενώνα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. η πουστρα των αχαρνων,που σε αυτην την περιπτωση ειναι ο δημαρχος,το μονο που τον ενδιαφερει ειναι τα ψηφισματα αναθεσης εργων εκατομμυριων για ανταλλακτικα και ρουχισμο εργατων να εξασφαλισει τις μιζουλες του και τιποτα αλλο…αντε υγεια και περαστικα!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here