Arthur Ashe: O παγκόσμιος πρωταθλητής του τένις που προσβλήθηκε από AIDS, αλλά δεν το έβαλε κάτω


Διαβάστε την απίστευτη ιστορία ζωής του παγκοσμίου πρωταθλητή του τένις Arthur Ashe. Υπήρξε από την αρχή έως το τέλος της ζωής του ένας πραγματικός μαχητής…

Ο Arthur Ashe είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ωστόσο από πολύ μικρός είχε βρει το πάθος του: το τένις. Σε αυτό μάλιστα κατάφερε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Πέραν αυτού όμως, δεν δίσταζε να εκφράζει τις απόψεις του ανοιχτά κυρίως για θέματα ρατσισμού εις βάρος των μαύρων, αλλά και να βοηθά μικρά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Όμως χωρίς δική του υπαιτιότητα προσβλήθηκε από τον ιό HIV, τον οποίο αντιμετώπισε με σθένος μεν, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή στα 49 του χρόνια…

Ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας και ο ιδιότροπος πατέρας

Ο Arthur Robert Ashe γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1943 στο Richmond της Virginia.

Από την ηλικία μόλις των 5 ετών, η μητέρα του τον έμαθε να διαβάζει. Μαζί της μάλιστα περνούσε την περισσότερη ώρα της μέρας του. Ωστόσο η μητέρα του πέθανε ξαφνικά ένα χρόνο αργότερα από καρδιακή προσβολή. Συνεπώς από την ηλικία των 6 ετών ζούσε χωρίς την μητρική φιγούρα στο πλάι του…

Ο Arthur πλέον μεγάλωνε μαζί με τον πατέρα του. Ο τελευταίος όμως ήταν ιδιότροπος και είχε κάποιες παράξενες φοβίες..

Είχε δηλώσει για τον πατέρα του χαρακτηριστικά: «Ο πατέρας μου με κρατούσε στο σπίτι, μακριά από… κινδύνους. Είχα ακριβώς 12 λεπτά στη διάθεσή μου για να φτάσω από το σπίτι μέχρι το σχολείο και τήρησα αυτόν τον κανόνα από μόνος μου και στο γυμνάσιο».

Πότε μπήκε το τένις στην ζωή του Arthur

Από την ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε η ενασχόλησή του με το τένις. Και πως πρόεκυψε αυτό; Πρόεκυψε καθώς δίπλα από το σπίτι τους υπήρχαν 4 γήπεδα τένις! Έτσι δεν άργησε να φανεί ότι ο μικρός Arthur όχι μόνο αγαπούσε το άθλημα, αλλά ήταν και ταλαντούχος σε αυτό …

Οι πρώτες διακρίσεις και η… «μητέρα» των διακρίσεων

Το μεγάλο «μπαμ» για τον Arthur έγινε το 1968, όταν χωρίς να είναι ακόμα επαγγελματίας συμμετείχε στο «US Open» και στο τέλος του τουρνουά σήκωσε το τρόπαιο μπροστά στα μάτια των έκπληκτων αντιπάλων του.

Ακολούθησαν και άλλες λαμπρές νίκες και διακρίσεις ωστόσο, το απόλυτο highlight της καριέρας του ήρθε το 1975, όταν επικράτησε έναντι του θρυλικού Jimmy Connors στον τελικό του Wimbledon, σε ένα παιχνίδι που έχει γραφτεί στην ιστορία…

Η ευαισθησία του για το ζήτημα του απαρτχάιντ

Ο Ashe δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος τενίστας. Είχε και αδαμάντινο χαρακτήρα…

Μια από τις δράσεις του ήταν να ενθαρρύνει μικρά παιδιά να ασχοληθούν με το τένις
Παράλληλα δεν δίσταζε να τοποθετείται δημόσια για πολιτικοκοινωνικά θέματα όπως το «απαρτχάιντ», το οποίο και καταδίκαζε ανοιχτά.

Ωστόσο τα προβλήματα υγείας χτύπησαν την πόρτα της ζωής του…

Ο Ashe ήταν σπουδαίος αθλητής και μαχητής της ζωής, ωστόσο η καρδιά του δεν ήταν το ίδιο δυνατή με τη θέλησή του. Το 1979 υπέστη καρδιακή προσβολή, κάτι που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τα αθλητικά δρώμενα. Τελικά κατάφερε να επιζήσει, ωστόσο αυτό που δεν περίμενε ήταν ότι αυτό του το πρόβλημα θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τον ιό HIV.

Η απρόσμενη ανακάλυψη των ιατρών ότι έχει μολυνθεί από τον ιό HIV

Το 1987 ο Ashe ένιωσε πως παραλύει το χέρι του και προχώρησε σε επέμβαση στον εγκέφαλό του. Η βιοψία ωστόσο έδειξε ότι μέσα σε όλα τα προβλήματα είχε προστεθεί και ένα ακόμα σημαντικότερο. Οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι ο οργανισμός του είχε μολυνθεί από τον ιό του HIV.

Με τι συνδέει ο μέσος άνθρωπος στον μυαλό του τον ιό HIV

Όταν μιλάμε για AIDS στο μυαλό μας… στριφογυρίζουν οι εξής λέξεις: «συνουσία», «προφυλακτικό», «απροσεξία» κλπ. Ωστόσο η περίπτωση του Arthur δεν ήταν μια τέτοια. Αντίθετα προσβλήθηκε από… σπόντα…

Προσβλήθηκε από μια μετάγγιση αίματος που είχε κάνει το 1983.

Δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται

Παρά τη δυσκολία της κατάστασης, ο Ashe κράτησε αρχικά το νέο για τον εαυτό του και συνέχισε να προσφέρει έργο στον κόσμο.

Αφότου τέλειωσε η καριέρα του στο τένις, ασχολήθηκε με πολλά επαγγέλματα. Υπήρξε:

Συγγραφέας
Αρθρογράφος σε μεγάλες εφημερίδες
Έκανε δημόσιες ομιλίες
Επιχειρηματίας
Ασχολήθηκε με διοικητικές θέσεις αθλητικών σωματείων και οργανισμών

Ο αγώνας για την καταπολέμηση του AIDS

Το 1992 ωστόσο, απαλλαγμένος πλήρως πια από το βάρος της μυστικοπάθειας, ο Ashe αφέθηκε πλήρως στην ευαισθητοποίησή του σχετικά με την ασθένεια και προσπάθησε να την καταπολεμήσει με κάθε τρόπο.

Η USA Today δημοσίευσε το ότι ο Αφροαμερικανός ήρωας έπασχε από τον ιό και αυτό λειτούργησε σαν ξυπνητήρι για να τον καταπολεμήσει.

Παρουσίασε λοιπόν μια ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη και ξεκίνησε ένα ίδρυμα κατά του AIDS, για το οποίο και συγκέντρωσε γύρω στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Το τέλος του Arthur ήρθε από πνευμονία…

Πολλοί στη θέση του θα το έβαζαν κάτω, θα κάθονταν σπίτι και θα περίμεναν να τελειώσει το μαρτύριό τους. Ωστόσο εκείνος ήταν από άλλη πάστα ανθρώπου. Πολύ σκληρή.

Στην καριέρα του και γενικότερα τη ζωή του άλλωστε, δεν έμαθε ποτέ να… εγκαταλείπει και αυτό το ακολούθησε μέχρι το τέλος του.

Τελικά έφυγε από την ζωή στις 6 Φεβρουαρίου του 1993, όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα τον εγκατάλειψε πλήρως, αφού έπασχε και από πνευμονία. Ήταν μόλις 49 ετών…

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ