Συμφωνία Γερμανίας – Κατάρ για ενεργειακή συνεργασία


Σε μια κίνηση που ενεργειακά απεμπλέκει πλήρως την Γερμανία από την ενεργειακή εξάρτηση με την Ρωσία, προχώρησε το Βερολίνο.

Η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης η οποία «κόβει» οριστικά τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ρωσία, καθώς ήρθε σε πλήρη συμφωνία με το Κατάρ για «μακροχρόνια συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Η Ρωσία ήταν μέχρι πρότινος ο κυριότερος προμηθευτής ενέργειας στην Γερμανία ωστόσο μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, οι δεσμοί «κόπηκαν» και από τις δυο πλευρές καθώς και η Μόσχα έκλεισε τις στρόφιγγες του αερίου αλλά και το Βερολίνο ξεκίνησε πλάνο απεμπλοκής.

Κάπως έτσι, το Κατάρ μπήκε στην ενεργειακή εξίσωση με τον Υπουργό Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ να συναντάται με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ-Τανί, με τους δυο άνδρες να συζητάνε και να φτάνουν σε οριστική συμφωνία για μια «μακροχρόνια συνεργασία στον ενεργειακό τομέα».

Την συμφωνία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας: «Οι εκπρόσωποί μας θα εισέλθουν στην υπογραφή συμβολαίων με την πλευρά του Κατάρ».

Από την άλλη πλευρά, η Ντόχα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως υπήρχε για χρόνια ο σχεδιασμός προμήθειας της Γερμανίας με ενεργειακά αποθέματα, ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία.

Η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την κατασκευή δυο τερματικών σταθμών LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και φαίνεται πως το Κατάρ θα είναι η χώρα που θα βοηθήσει το Βερολίνο να απεμπλακεί από τη Ρωσία.

Πλέον αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης καθώς η Γερμανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία βρίσκει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που προκάλεσε το πογκρόμ κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και η αντίδραση της Μόσχας, και απομένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη το δρόμο της…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ