Ουκρανία: To ανελέητο κυνηγητό σαμποτέρ και κατασκόπων στην εμπόλεμη ζώνη


Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κάτοικοι των πόλεων κυνηγούν «σημάδια» και «σήματα» των Ρώσων κατασκόπων επί καθημερινής βάσης 

Η καχυποψία κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, που μέχρι στιγμής δεν έχουν ζήσει στην «καρδιά» τους την ρωσική εισβολή. Ο φόβος καθημερινά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, γίνεται όλο και μεγαλύτερος για την δράστη των Ρώσων σαμποτέρ, τους οποίους οι κάτοικοι των πόλεων προσπαθούν να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν.

Η κατάσταση αυτή -με το αδιάκοπο κυνήγι των σαμποτέρ-, φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις μαζικής υστερίας, η οποία τροφοδοτείται περισσότερο από φήμες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «περίεργα» φώτα, αλλά και σημάδια στους δρόμους, τα οποία η κάτοικοι καταλαβαίνουν ως «δράση» των Ρώσων κατασκόπων.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του Bohdan Mylko, ενός 22χρονου μηχανικού ο οποίος ζει σε διαμέρισμα στο βόρειο άκρο της Οδησσού και ο οποίος κατέστη «ύποπτος» από την μια μέρα στην άλλη από τους γείτονές του, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία για ένα «κόκκινο φως στο παράθυρο του υπνοδωματίου του»

«Είναι παράνοια, βασισμένη σε fake news ότι τα κόκκινα φώτα είναι σημάδι στους Ρώσους. Έπρεπε να πάω στο αστυνομικό τμήμα και να ελέγξουν τα έγγραφά μου, να κάνω δήλωση και να τραβήξουν φωτογραφία μου», αναφέρει ο 22χρονος μηχανικός ο οποίος καταγγέλθηκε ως «υποψήφιος» σαμποτέρ από τους γείτονές του

«Η αστυνομία κατάλαβε ότι είμαι απλώς ένας κανονικός τύπος και με άφησε να πάω σπίτι. Δεν προσπαθώ να βοηθήσω τους Ρώσους», εξήγησε η Μίλκο, στον δημοσιογράφο του BBC κρατώντας ένα σετ «νεραϊδάκια» που αναβοσβήνουν με κόκκινο φως και ήταν η αιτία για την επέμβαση της αστυνομίας.

Παρόμοια ήταν η ιστορία που έζησε και ο δημοσιογράφος του BBC τον οποίο σταμάτησε ομάδα κατοίκων λίγο πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, για να δουν τα έγγραφά του. «Θα μπορούσατε να είστε Ρώσοι», είπε μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ μια άλλη ρώτησε επίμονα «τι κάνεις εδώ, έχουμε μικρά παιδιά, δεν θέλουμε να τους συμβεί τίποτα».

Σύμφωνα με την Ουκρανή λοχαγό της Αστυνομίας της Οδησσού τέτοιες ανησυχίες είναι κατανοητές σε μια πόλη και σε μια χώρα που ζουν το «σοκ» μιας ξένης εισβολής. «Δεν είναι παράνοια. Υπάρχουν Ρώσοι πράκτορες και πολίτες της Ουκρανίας που δρουν υπέρ της Ρωσίας. Αυτό είναι γεγονός», δήλωσε, παραδεχόμενη ωστόσο ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με τους Ρώσους σαμποτέρ.

Όπως τονίζει η ίδια Ρωσία «προσπαθεί να φοβίσει τους κατοίκους». «Προσπαθούν να μας αποσπάσουν την προσοχή, να μας κάνουν να προσέχουμε τα λάθος μέρη, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν τη δουλειά τους σε άλλη περιοχή», είπε.

Κυνηγούν «σημάδια» και «σήματα» των κατασκόπων

Κατά μήκος της ακτής, λίγα χιλιόμετρα νότια του ιστορικού κέντρου της πόλης της Οδησσού, σε μια περιοχή γνωστή για τα νυχτερινά κέντρα και τα beach bar, ο συνταξιούχος επιχειρηματίας Ντμίτρο Νόβακ, 71 ετών, ξεκινούσε την πρωινή του βάρδια με μια περιπολία της γειτονιάς.

Έδειξε ένα μαύρο βέλος ζωγραφισμένο σε έναν τοίχο και εξήγησε ότι το κάλυψε σε περίπτωση που ήταν «σημάδι» για τα ρωσικά στρατεύματα. Λίγα λεπτά αργότερα, σταμάτησε σε μια σειρά από σκαλοπάτια δίπλα σε ένα μεγάλο, άδειο κτίριο γραφείων με θέα στη θάλασσα και έδειξε «είδα ένα μεγάλο φως εκεί. Κατευθυνόταν προς τον νυχτερινό ουρανό. Το είδαν και οι γείτονές μου. Ήταν στην οροφή αυτού του κτιρίου. Σίγουρα ήταν ένα σήμα προς τον ρωσικό στόλο».

«Καλέσαμε τις αρχές και ήρθαν αμέσως αλλά το φως έσβησε. Έτσι τώρα ψάχνουμε προσεκτικά γύρω μας για τυχόν άλλα σήματα ή σημάδια. Όλοι είναι σε εγρήγορση. Αλλάζουμε βάρδιες κάθε δύο ώρες», είπε ο Νόβακ.

Ο σκοπός των Ρώσων σαμποτέρ

Μιλώντας στο BBC, η αναλύτρια Hanna Shelest, στην Οδησσό, η οποία συμβουλεύει το ουκρανικό κοινοβούλιο για θέματα ασφάλειας, εξέφρασε ανησυχίες ότι Ουκρανοί ή Ρώσοι παρέχουν πληροφορίες στον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με την ίδια οι Ρώσοι σαμποτέρ έχουν διάφορους στόχους να επιτύχουν, «ο πρώτος είναι η αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών στην πόλη σε περίπτωση που αρχίσουν οι οδομαχίες», εξήγησε, ενώ ο δεύτερος είναι «να διαδίδουν παραπληροφόρηση». Ο τρίτος στόχος σύμφωνα με την ίδια είναι να σημαδέψουν τους δρόμους που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση αμφίβιας επιδρομής ή προσγείωσης οι Ρώσοι στρατιώτες, ενώ ο τέταρτος και ο τελευταίος «να σημειωθούν διάφοροι στόχοι είτε οπτικά είτε με ηλεκτρονικά σήματα – για πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές».

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας σίγουρα παρακολουθούν όσους είναι ύποπτοι. Και γνωρίζουμε ήδη ότι κάποιοι έχουν συλληφθεί», αναφέρει τέλος η Hanna Shelest.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ