Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό


Παρά την πρόοδο που φαίνεται πως σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία επί τουρκικού εδάφους, τουλάχιστον όσον αφορά στο διπλωματικό πεδίο, η ανακοίνωση αυτή δεν αποκλιμάκωσε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αντίθετα, η αποκλίνουσα τάση μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκε.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,90%, ενώ του ιταλικού είναι στο 2,1%. Το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς, διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.

Η αύξηση τους κόστους δανεισμού θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί 3 δισ. ευρώ από τις αγορές από τις αρχές του έτους, ήτοι έχει καλύψει το 1/4 του συνολικού ετήσιου δανειακού προγράμματος ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, έχει ήδη μεταθέσει το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ και φαίνεται πως θα καθυστερήσει και το re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου 2021 για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ είχε προγραμματίσει το re-opening του πενταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Μάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ. Για τον Οκτώβριο του 2022 είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη την παρελθούσα εβδομάδα προχώρησε στην αποσαφήνιση πως η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές μόνον εάν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ