Oυκρανία: Αδύνατη η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και η εκκένωση της Μαριούπολης


Η Ουκρανία δεν μπορεί να προμηθευτεί προμήθειες στη Μαριούπολη ή να εκκενώσει πολίτες ,καταγγέλλει ο βοηθός του δημάρχου

Boηθός του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε σήμερα Παρασκευή (1/4) ότι η πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας παραμένει κλειστή για όποιον προσπαθεί να εισέλθει και είναι «πολύ επικίνδυνη» για όποιον προσπαθεί να φύγει.

Ο Πέτρο Αντριουσένκο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποτρέπουν ακόμη και τη μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών που φθάνουν σε παγιδευμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι δεν έχει ανοίξει ο προγραμματισμένος «ανθρωπιστικός διάδρομος».

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί εδώ και εβδομάδες με λιγοστή τροφή, νερό και άλλες προμήθειες στην πόλη που κάποτε φιλοξενούσε 400.000 ανθρώπους αλλά έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Η πόλη παραμένει κλειστή για είσοδο και πολύ επικίνδυνη για έξοδο με προσωπική μεταφορά», είπε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Μια συνοδεία λεωφορείων που αναχώρησε για τη Μαριούπολη την Πέμπτη δεν έφτασε στην πόλη, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iρίνα Βερεστσιούκ έγραψε σε διαδικτυακή ανάρτηση αργά την Πέμπτη ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες «για να προωθηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη, ώστε να μην αφήσουμε τους πολίτες μόνους τους».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το γενικό επιτελείο ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τη Μαριούπολη, μια πύλη προς τη Μαύρη Θάλασσα που αποτελεί στρατηγικό διάδρομο μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης εκτιμά ότι 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκία της πόλης. Ο δήμαρχος ανέφερε τον αριθμό των αμάχων στην πόλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε 170.000.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες διάνοιξης ασφαλών διαδρόμων απέτυχαν, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη. Η Ρωσία αρνείται ότι επιτέθηκε εναντίον αμάχων κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εν τω μεταξύ δήλωσε οτι ελπίζει να ανοίξουν πέντε ασφαλείς διάδρομοι σε πόλεις και πόλεις της περιοχής του.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ