Ανοιχτή η πλατφόρμα δήλωσης των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες αγαθών


Στον «αέρα» βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει η δήλωση των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες αγαθών, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια.

Η δήλωση από τους υπόχρεους θα πρέπει να γίνει εντός δύο ημερών, ενώ μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή στοιχείων θα έχει σαν αποτέλεσμα κατάσχεση των προϊόντων και επιβολή προστίμου από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις προηγούμενες ημέρες, η καταγραφή θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια.

Οι ποσότητες

Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε σήμερα, στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλουν επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ποσότητες πρώτων υλών για λιπάσματα άνω των 5 τόνων σε στερεά μορφή ή άνω των χιλίων λίτρων σε υγρή μορφή.

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές και δημητριακά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι κά) θα πρέπει να δηλώνονται εφόσον ξεπερνούν τους 10 τόνους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ υποχρεωτική είναι η καταγραφή για άλευρα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση άνω των 200 κιλών, ενώ σχετικά με τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κά), αυτά θα πρέπει να καταγράφονται εφόσον υπερβαίνουν τα 100 λίτρα.

Οι φούρνοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε άλευρα εφόσον ξεπερνούν τα 500 κιλά, ενώ τα σούπερ μάρκετ υποχρεούται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.

Η διαδικασία

Επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται να υποβάλλουν τα αποθέματά τους πρέπει να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov. gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, οι υπόχρεοι συνδέονται με την εφαρμογή ως εξής:

α) οι επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο ΓΕΜΗ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ,

β) οι επιχειρήσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο ΓΕΜΗ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

γ) Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων του άρθρου 1 υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Κάθε νεότερη δήλωση αποθεμάτων θα πρέπει να απέχει χρονικά από την προηγούμενη δήλωση τουλάχιστον μία (1) ολόκληρη ημέρα.

δ) Οι υπόχρεοι που παραλείπουν να δηλώσουν τα αποθέματά τους εντός της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 2 και της παρ. 3 του παρόντος, θεωρείται ότι έχουν κάνει δήλωση μηδενικού αποθέματος και μπορούν να υποβάλουν νεότερη δήλωση αποθεμάτων μόνο εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον μία (1) ολόκληρη ημέρα από την πάροδο των άνω προθεσμιών.

ε) Ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων από την τελευταία εμπρόθεσμη δήλωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με νόμιμα φορολογικά παραστατικά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ