Γιατί Santa Claus στη Δύση και Άγιος Βασίλης στην Ελλάδα; Και τι σχέση έχει με όλα αυτά ο Άγιος Νικόλαος;


Με αφορμή τη σημερινή γιορτή του Αγίου Νικολάου, αξίζει να διαλευκάνουμε ένα ερώτημα που αποτελεί …θολό τοπίο για τους λάτρεις των Χριστουγέννων (δηλαδή, για όλους μας): Γιατί στην Δύση το πλέον τιμώμενο και πολυαναμενόμενο «πρόσωπο» τις γιορτινές ημέρες είναι ο Santa Claus, ενώ στην Ελλάδα ο λόγος γίνεται για τον Άγιο Βασίλη; Και γιατί ο πρώτος επισκέπτεται με τα δώρα του τα Χριστούγεννα, ενώ ο δεύτερος την Πρωτοχρονιά;

Την απάντηση δίνει ο… βιος του Αγίου Νικολάου: Κατά την παράδοση, λοιπόν, ο Νικόλαος, ο οποίος έζησε από τις 15 Μαρτίου 270 έως τις 6 Δεκεμβρίου 343, στα Μύρα της Λυκίας (αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας) υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

 

Διώχθηκε από τους Ρωμαίους, υπέστη βασανιστήρια, ωστόσο επί Μέγα Κωνσταντίνου ελευθερώθηκε και επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Στους βίους του αναφέρεται, ότι ήταν θαυματουργός και έσωσε πολλούς ανθρώπους, τόσο όσο ζούσε όσο και μετά.

Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, μεταφέρθηκαν το 1087 από τη Λυκία στο Μπάρι της Ιταλίας και τοποθετήθηκαν στον Ναό του Αγίου Στεφάνου, ενώ σχεδόν αμέσως άρχισαν να αναβλύζουν μύρο. Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται εξίσου την 6η Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η δεύτερη, μάλιστα, του έκανε και την «τιμή» να τον συνδέσει άρρηκτα με τα Χριστούγεννα: Το όνομα Santa Claus αποτελεί σύντμηση του Santa Nicolaus (Άγιος Νικόλαος) και αναφέρεται σε αυτόν που στις γιορτές, και με αφορμή τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, θα φέρει τα δώρα.

Στην Ελλάδα, πάλι, ο Άγιος που φέρνει τα δώρα επιλέχθηκε να είναι ο Βασίλειος και μάλιστα στην ημερομηνία της ονοματικής εορτής του.

Στην ουσία, όμως, ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον “πατέρα του χιονιού” κτλ.

Όσο για τη λευκή γενειάδα και τα κόκκινα ρούχα, αυτά αποτελούν προσθήκες επόμενων ετών, προκειμένου να γίνει η εικόνα του Αγίου πολύ πιο ευχάριστη και συμπαθής στα παιδιά. (Δείτε εδώ γιατί ο Άγιος Βασίλης φοράει κόκκινα).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ