ΕΟΔΥ σαλμονέλλωση: Διακρατική επιδημία σαλμονέλας σε όλη την Ευρώπη


Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την τρέχουσα χρονική περίοδο εξελίσσεται διακρατική επιδημία σαλμονέλλωσης οφειλόμενης στον ορότυπο monophasic Salmonella Typhimurium σε επτά (7) χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο κρούσμα δηλώθηκε στις 07/01/2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε κρούσματα έχουν δηλωθεί στις εξής χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Έως τις 05/04/2022, δηλώθηκαν συνολικά 134 κρούσματα, εκ των οποίων τα 105 είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός παιδιών έχει μέχρι στιγμής νοσηλευτεί, εκ των οποίων κάποια έχουν εμφανίσει αιμορραγικές διάρροιες, ενώ δεν έχει σημειωθεί θάνατος. Σύμφωνα με τα ευρήματα των προκαταρκτικών αναλυτικών επιδημιολογικών μελετών, η κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας γνωστής εταιρίας φαίνεται να συσχετίζεται με την εκδήλωση συμπτωμάτων σαλμονέλλωσης. Ανακλήσεις των σχετικών προϊόντων σοκολάτας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις περισσότερες από τις εμπλεκόμενες στην επιδημία χώρες. Στην Ελλάδα, στις 06/04/2022 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα

Η μη τυφο-παρατυφική σαλμονέλλωση επιτηρείται στην Ελλάδα μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) αποτελώντας το συχνότερα δηλούμενο τροφιμογενές νόσημα. Το 2021, δηλώθηκαν μέσω του ΣΥΔΝ 291 κρούσματα μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης. Στο σύνολο των 110 κρουσμάτων για τα οποία ήταν διαθέσιμη η πληροφορία, μόνο ένα (1) είχε ορότυπο monophasic Salmonella Typhimurium. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα του 2021 δεν είναι τα τελικά, λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ποιοτικών ελέγχων των δεδομένων.

Στη χώρα μας στο παρελθόν έχουν καταγραφεί επιδημίες σαλμονέλλωσης από τον εν λόγω ορότυπο που συσχετίστηκαν με την κατανάλωση γάλακτος και χοιρινού κρέατος. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τις αρχές του έτους μέχρι στιγμής, δεν έχουν δηλωθεί μέσω του ΣΥΔΝ κρούσματα σαλμονέλλωσης από monophasic Salmonella Typhimurium,σε παιδιά ή ενήλικες, που να συσχετίζονται με την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων σοκολάτας. Οι αρχές δημόσιας υγείας της χώρας μας παρακολουθούν το φαινόμενο και ζητούν από τους κλινικούς και τους εργαστηριακούς γιατρούς την άμεση δήλωση κρουσμάτων μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης από monophasic Salmonella Typhimurium, ειδικά αν αναφέρεται κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων σοκολάτας εντός του χρόνου επώασης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ