Καρδιακές παθήσεις: Σχεδιάζοντας προγράμματα Υγείας που καταπολεμούν τις ανισότητες


“Εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές για να περιοριστεί η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αυτό το βάρος είναι πιθανό να κατακλύσει την κοινωνία”, ειδικά τους ευάλωτους πληθυσμούς, δήλωσε ο Victor Bulto, επικεφαλής της U.S. Pharmaceuticals for Novartis Pharmaceuticals Corporation. Οι καρδιακές παθήσεις ήταν εδώ και πολύ καιρό η Νο. 1 αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1 στους 4 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όπως συμβαίνει με πολλά ζητήματα υγείας, οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν δυσανάλογα ορισμένες δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Είναι γνωστό ότι ο τόπος κατοικίας είναι πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία.

Μέχρι το 2030, η έρευνα προβλέπει ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Αμερικανοί θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, είπε ο Bulto και τόνισε ότι «Αυτό αποτελεί μια πολύ ισχυρή έκκληση για δράση». Για να βοηθήσουν, όλα τα ιδρύματα πρέπει να καθορίσουν τι σημαίνει για αυτούς δημόσια υγεία και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν τα κενά στα δικά τους συστήματα, είπε ο Δρ. Sumeet Mitter, επίκουρος καθηγητής για την καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιολογία μεταμοσχεύσεων στο Mount Sinai Heart στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, οι κλινικοί γιατροί μπορούν «να δουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν ένα αποτέλεσμα και να δημιουργήσουν κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες σε στοιχεία ώστε να εφαρμόσουν στη συνέχεια προγράμματα θεραπείας», προσέθεσε. Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να λάβουν υπόψη όλοι είναι το εξής, διευκρίνισε: «Πώς δημιουργούμε προγράμματα ώστε να παρέχουμε φροντίδα σε άτομα στις κοινότητές τους, διασφαλίζοντας ότι κατανοούμε το υπόβαθρό τους και τα πολιτιστικά τους ήθη;».

Ο Δρ. Stephen Klasko, στέλεχος της General Catalyst που ήταν προηγουμένως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson και του Jefferson Health στη Φιλαδέλφεια, περιέγραψε ένα πρόγραμμα με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία που επικεντρωνόταν σε πέντε ταχυδρομικούς κώδικες της Φιλαδέλφειας, όπου υπήρχε 10 ή 15 φορές αυξημένο ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προσπάθεια περιελάμβανε τη δημιουργία μιας εκστρατείας ανταλλαγής μηνυμάτων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εκπαιδεύονται εκεί που ζουν και εργάζονται.

Σύμφωνα με τον Bulto, η Novartis «συνειδητοποίησε γρήγορα ότι η ευθύνη μας υπερβαίνει κατά πολύ» την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. «Δεν μπορούμε απλώς να αναπτύξουμε ένα φάρμακο εάν δεν απευθύνεται στον πληθυσμό που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει λόγω οποιασδήποτε έλλειψης εκπαίδευσης, έλλειψης πρόσβασης σε φάρμακα και έλλειψης οικονομικής τιμής». Η Big Pharma μπορεί επίσης να παίξει το ρόλο της σχεδιάζοντας κλινικές δοκιμές ώστε να είναι πιο περιεκτικές, προσέθεσε ο Bulto. «Πέρυσι ανακοινώσαμε μια 10ετή συνεργασία με 26 ιστορικά μαύρες σχολές και πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ για να σχεδιάσουμε με ακρίβεια προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες αυτών των συστημικών ανισοτήτων και δημιουργούν μεγαλύτερη ποικιλομορφία, ισότητα και συμπερίληψη στην έρευνα και την ένταξη στο αναπτυξιακό οικοσύστημα», είπε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποτροφίες έρευνας διδακτικού προσωπικού και υποτροφίες φοιτητών. Αυξάνοντας την ποικιλομορφία μεταξύ των ερευνητών και των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές, «ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία θα συμβάλουν επίσης στην αύξηση της ποικιλομορφίας και της δικαιοσύνης στις θεραπείες, αφού προσδιορίσουμε ποιες μπορεί να είναι οι παρεμβάσεις στις διάφορες κοινότητες», σημείωσε ο Bulto.

Το Mount Sinai έχει μια σειρά από πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στη δικαιοσύνη στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ισότητα στην Υγεία. Ο Mitter περιέγραψε την έρευνα σχετικά με τις πρώιμες παρεμβάσεις στις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τον αντίκτυπό της στην υγεία των ανθρώπων, καθώς και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών μετάφρασης γλωσσών. «Για να δεσμεύσουμε τους ανθρώπους στην κλινική περίθαλψη, πρέπει επίσης να σπάσουμε αυτά τα εμπόδια επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη, και επίσης να τους φέρουμε στις κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε οι κλινικές μας δοκιμές να αντικατοπτρίζουν πραγματικά την ποικιλομορφία του πληθυσμού των ασθενών μας», εξήγησε ο Mitter.

Η αύξηση της ποικιλομορφίας στον ίδιο τον ιατρικό τομέα είναι επίσης κρίσιμη. «Ένα τεράστιο μέρος της σχέσης γιατρού-ασθενούς βασίζεται στην εμπιστοσύνη», δήλωσε η Δρ Σάρον Αντρέιντ-Μπάκνορ, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ιατρικής και αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος υποτροφιών καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα βελτιώνονται όταν υπάρχει φυλετική συμφωνία μεταξύ του ασθενούς και του παρόχου, είπε. «Μερικά από αυτά, φυσικά, βασίζονται σε συναισθήματα διάκρισης στο παρελθόν και ούτω καθεξής, και προκαταλήψεις που υπάρχουν». Η προώθηση ευκαιριών στον τομέα και η τοποθέτηση περισσότερων μειονοτήτων σε ανώτερες και ηγετικές θέσεις, «θα ενθάρρυνε περισσότερους φοιτητές ιατρικής να ενδιαφέρονται για αυτό ως καριέρα». είπε ο Andrade-Bucknor. «Νομίζω ότι, τελικά, αυτό θα έχει καλό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, την επικοινωνία και τη συμμόρφωση των ασθενών και θα ενισχύσει τα αποτελέσματά τους όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ