Υπό δύσκολες συνθήκες ετοιμάζεται να βγει στις αγορές η Ελλάδα – Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων


Στα επίπεδα του Μαΐου 2019 επέστρεψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s και τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021 να περνούν σχεδόν απαρατήρητα από τους επενδυτές.

Χθες η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε έως και το 2%, ενώ του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3%. Ωστόσο, ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε όλα τα χρεόγραφα της ευρωζώνης και ειδικά στα ομόλογα της Περιφέρειας.

Οι αγορές ομολόγων ετοιμάζονται για τη χειρότερη χρονιά από το 1999, αφού η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού παγκοσμίως έχει θέσει σε τροχιά πτώσης τις τιμές και σε άνοδο τις αποδόσεις. Ο δείκτης Global Aggregate Bond Index της Barclays, που παρακολουθεί κρατικό και εταιρικό χρέος αξίας 68 τρισ. δολαρίων- παρουσιάζει απώλειες 6,2% από τις αρχές του 2022.

Στις αρχές του έτους οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή από τα κρατικά ομόλογα μακράς διαρκείας, καθώς πόνταραν σε υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες άφηναν να εννοηθεί ότι η στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική θα έρθει νωρίτερα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι αναλυτές βλέπουν πως η χώρα μας μετά το Πάσχα ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» με την έκδοση ενός πενταετούς ή επταετούς ομολόγου και έτσι να ενισχύσει τη ρευστότητα των κρατικών ταμείων με 2-3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο υψηλό μαξιλάρι των 40 δισ. ευρώ που υπάρχει ως ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι των κρίσεων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ