Αθλητισμός: Οι καλύτερες ασκήσεις για υγιή καρδιά [vid]


Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, πρώτη στη λίστα των πιο ωφέλιμων δραστηριοτήτων είναι η αερόβια άσκηση. Η αερόβια άσκηση αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να αναπνέετε πιο δύσκολα. Περιλαμβάνει οτιδήποτε σας κάνει να ιδρώνετε – όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή ακόμα και έντονες δουλειές του σπιτιού ή στην αυλή – και έχει άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς. «Εκπαιδεύει την καρδιά να αντλεί μεγαλύτερο όγκο αίματος με κάθε καρδιακό παλμό. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να διατηρεί περισσότερη δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει ο Δρ Μάρσαλ Μπρίνκλεϊ, καρδιολόγος στο Ινστιτούτο Καρδιάς & Αγγείων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Επιπλέον, η αερόβια άσκηση:

  • Μειώνει τον καρδιακό σας ρυθμό ηρεμίας.
  • Προωθεί τα υγιή αιμοφόρα αγγεία.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Εκπαιδεύει το σώμα να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.
  • Όλα αυτά διευκολύνουν την καρδιά να κάνει τη δουλειά της.

 

Η αερόβια άσκηση προλαμβάνει επίσης παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και το χρόνιο στρες. Επίσης καίει πολλές θερμίδες και βελτιώνει το μεταβολισμό σας, κάτι που σας βοηθά να ελέγχετε το βάρος και να αποφύγετε την παχυσαρκία – έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Προπόνηση δύναμης και διατάσεις

Ένα άλλο είδος άσκησης που βοηθά την καρδιά είναι η προπόνηση δύναμης. Αν και η προπόνηση δύναμης δεν κάνει την καρδιά σας να δουλεύει τόσο σκληρά όσο η αερόβια δραστηριότητα, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Όπως η αερόβια άσκηση, η προπόνηση δύναμης:

  • Καίει θερμίδες και βελτιώνει τον μεταβολισμό, που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
  • Βελτιώνει την πρόσληψη του σακχάρου στο αίμα.
  • Προάγει την αγγειακή υγεία των μυών.

 

Διατάσεις

Το τέντωμα των μυών σας έχει έμμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Διατηρεί τους μύες σας δυνατούς και ελαστικούς, κάτι που είναι σημαντικό για να αποφύγετε τραυματισμούς σε μια προπόνηση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, ώστε να παραμείνετε δραστήριοι. «Είμαι υπέρ των διατάσεων ως μέρος μιας άσκησης όπως η γιόγκα ή το τάι τσι», λέει o Bachmann, «Έχουν επίσης διαλογιστικά αποτελέσματα, που είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς».

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ