Fauci: Τέλος η «φάση της πανδημίας» στις Η.Π.Α.


Ενώ οι νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, καθώς και οι νοσηλείες αυξάνονται στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Τετάρτη 27 Απριλίου ότι η χώρα «έχει εξέλθει της εκρηκτικής πανδημικής φάσης». «Είμαστε πραγματικά σε μια μεταβατική φάση, από την επιβράδυνση των δεικτών σε μια, ελπίζουμε, πιο ελεγχόμενη φάση και ενδημικότητα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Fauci, μιλώντας στην Washington Post.

Επιπλέον, ο κορυφαίος ειδικός ανέφερε στο PBS NewsHour την Τρίτη 26 Απριλίου ότι «είμαστε σίγουρα, αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη χώρα, έξω από τη φάση της πανδημίας. Δηλαδή, δεν έχουμε 900.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες ασθενών Covid και χιλιάδες θανάτους. Είμαστε σε χαμηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Έτσι, αν το ερώτημα είναι: είμαστε εκτός της πανδημικής φάσης στις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι ναι, είμαστε», επιτόνισε ο Φάουτσι.

Ωστόσο, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων Covid στη χώρα, καθώς και οι νέες νοσηλείες – αν και σημαντικά μικρότερος συγκριτικά με την περίοδο έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού – εξακολουθεί να αυξάνεται. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 47.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε μέρα, όταν στα τέλη του Μάρτη καταγράφονταν περίπου 26.000 νέες λοιμώξεις ημερησίως.

Την ίδια ώρα, και οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον COVID-19 αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων – CDC. Οι θάνατοι, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να ακολουθούν μια πτωτική πορεία. Έτσι, κατά μέσο όρο, περίπου 330 άνθρωποι πεθαίνουν από τον κορωνοϊό κάθε μέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του CDC.

Κι ενώ οι ειδικοί παραμένουν ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, είναι σημαντικά μικρότερος από τη μέση ημερήσια κορύφωση των 3.400 θανάτων που καταγράφονταν τον Ιανουάριο του 2021. «Συνολικά, συνεχίζουμε να έχουμε κάποιες μικτές τάσεις», δήλωσε την Τρίτη 26 Απριλίου η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πανδημία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ