Οι εισαγωγές φυσικού αερίου καλύπτουν το 62% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την Ελλάδα απέναντι στο τελεσίγραφο Πούτιν για την πληρωμή των ποσοτήτων του αερίου της Gazprom σε ρούβλια. Δηλαδή οι ελληνικές εταιρείες-πελάτες του ρωσικού ενεργειακού ομίλου θα πρέπει με βάση το διάταγμα του ρώσου προέδρου να πληρώσουν στην Gazprom Bank το καύσιμο που εισήγαγαν σε ευρώ και στη συνέχεια το ποσό αυτό να μετατραπεί σε ρούβλια σε άλλον δικό τους λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Οι επόμενες πληρωμές των ΔΕΠΑ Εμπορίας, Mytilineos και Προμηθέας Gas (όμιλος Κοπελούζου) για τις ποσότητες που έφεραν τον περασμένο Απρίλιο θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις 20 Μαΐου, ανάλογα με τη συμφωνία του κάθε ομίλου, μέχρι και το τέλος του ίδιου μήνα.

Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει από χθες τις ροές του αερίου προς τις κρατικές εταιρείες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, αφού οι τελευταίες δεν εφάρμοσαν τον τρόπο πληρωμής που καθιέρωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το θέμα της στάσης που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως προς τις πληρωμές της Gazprom θα εξεταστεί, λένε οι πληροφορίες, σε έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα 2 Μαΐου που συγκαλεί η γαλλική προεδρία στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά, αναμένεται να επικαλεστεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου νομικό «παράθυρο» του κανονισμού των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εξαίρεση των ενεργειακών και των αγροτικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτόν η Αθήνα θα επιδιώξει την πληρωμή του φυσικού αερίου της Gazprom.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα στηριχθεί και στις επιλογές που θα κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη έναντι του Κρεμλίνου και της Gazprom. Πάντως, η Αθήνα, λένε οι ίδιες πηγές, φέρεται ότι δίνει την κατεύθυνση στις ελληνικές εταιρείες αερίου να πληρώσουν κανονικά όπως πλήρωναν τον ρώσο προμηθευτή τους, δηλαδή με κατάθεση των ποσών σε ευρώ.

Το διάστημα των επόμενων 22 ημερών είναι κρίσιμο. Και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι όλα κινούνται σε ένα τεντωμένο σχοινί. Κι αυτό γιατί η ρωσική πλευρά κινείται απρόβλεπτα.

Οι ανάγκες της χώρας συνολικά σε φυσικό αέριο παραμένουν αυξημένες. Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εισαγωγές κάλυψαν πάνω από το 62% της ηλεκτροπαραγωγής. Η πλειονότητα δηλαδή των μονάδων ρεύματος λειτουργεί με το συγκεκριμένο καύσιμο.

Πάντως, η Αθήνα δρομολογεί κανονικά το Plan B για την αντιμετώπιση έκτακτης κατάστασης, δηλαδή στην περίπτωση της διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου. Αυτό προβλέπει τον φουλ ανεφοδιασμό του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα με έξτρα φορτία το επόμενο δίμηνο. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες εγκατάστασης επιπλέον πλωτής δεξαμενής στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα ώστε να αυξηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι.

Συνεννόηση υπάρχει και με το Αζερμπαϊτζάν για έξτρα εισαγωγές από τον αγωγό TAP, ενώ η ΔΕΗ αυξάνει την εξόρυξη λιγνίτη για να λειτουργούν οι συγκεκριμένες μονάδες της. Επιπλέον μονάδες ιδιωτών παραγωγών και της δημόσιας επιχείρησης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο εφόσον χρειαστεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ