«Η Δύση στο κατώφλι ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», λέει πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού


Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πάμε σε ένα ολισθηρό μονοπάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα γενικότερο πόλεμο», ανέφερε ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ

Όλο και περισσότερες είναι οι αναφορές, για περεταίρω εκτροχιασμό της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ενδεχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τις σχετικές αναφορές που έκανε το Politico, σειρά πήρε και ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, ο οποίος τόνισε ότι η Δύση πλέον οδηγείται σε μια επικίνδυνη «πίστα» της σύγκρουσης στην Ουκρανία -με την Ρωσία απέναντι- και ίσως σε ένα «γλιστερό μονοπάτι» που μπορεί να οδηγεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Νομίζω ότι ένας εξωτερικός παρατηρητής θα σχολίαζε πιθανώς ότι έχουμε αυξήσει τον οπλισμό που έχουμε δώσει στην Ουκρανία, πρώτα με αντιαρματικά όπλα και αντιαεροπορικά όπλα και τώρα με πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που είναι απολύτως σωστό να κάνουμε», ανέφερε ο ίδιος στo express.co.uk.

«Πάμε σε ένα ολισθηρό μονοπάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα γενικότερο πόλεμο για να είμαστε υπερδραματικοί ή πολύ δραματικοί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης

Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βρετανίδα υπουργός ζήτησε χθες Τετάρτη να αυξηθούν οι παραδόσεις βαρέων όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. «Βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, αεροπλάνα – ψάξτε καλά στα αποθέματά σας, επιταχύνετε την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», επεσήμανε η Τρας.

Ωστόσο η Βρετανίδα υπουργός διευκρίνισε ότι «αν και δεν υπάρχουν σχέδια η Βρετανία να στείλει όπλα όπως αεροπλάνα, σίγουρα επιθυμούμε να εργαστούμε με άλλες χώρες για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

Εξοργισμένο το Κρεμλίνο με την Βρετανία

Το Κρεμλίνο έχει εξοργιστεί από τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «απολύτως νόμιμο» για την Ουκρανία να πλήξει στρατηγικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Ο Ράαμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε στο Sky News: «Η ρωσική δήλωση είναι παράνομη και αυτό που κάνουμε εμείς είναι νόμιμο, έχουμε το δικαίωμα, όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε κάθε κράτος που ασκεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας ενάντια σε μια επιθετική εισβολή.

«Ειλικρινά, αν η Ρωσία αρχίσει να απειλεί άλλες χώρες, αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το «καθεστώς παρίας» της και θα ενισχύσει την αλληλεγγύη και τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας ότι πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Χίπι είχε υποστηρίξει ότι «δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη πρόβλημα» ακόμη και αν οι Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν όπλα που είχαν δοθεί από τη Βρετανία για να πλήξουν τη Ρωσία στο έδαφός της «για να διαταράξουν την υλικοτεχνική υποδομή που αν δεν διακοπεί θα συνέβαλε άμεσα σε θάνατο και σφαγή στο ουκρανικό έδαφος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η άμεση πρόκληση από το Λονδίνο του καθεστώτος του Κιέβου σε τέτοιες δραστηριότητες, εάν υπάρξει προσπάθεια υλοποίησής τους, θα οδηγήσει άμεσα στην ανάλογη απάντησή μας».

Στην ανακοίνωση φέρεται να προστίθεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να «επιφέρουν αντίποινα με τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας» εναντίον «κέντρων που λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις» στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ