ΗΠΑ FDA: Δημοσιεύει σχέδιο για την απαγόρευση της μενθόλης στα τσιγάρα και τα πούρα


ΗΠΑ FDA: Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί κάπνισαν τσιγάρα μενθόλης το 2019 Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε το σχέδιό του για την απαγόρευση των τσιγάρων με μενθόλη και των πούρων με γεύση την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι ενέργειες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τις ασθένειες και τους θανάτους.

«Οι προτεινόμενοι κανόνες θα βοηθήσουν στην αποτροπή των παιδιών να γίνουν η επόμενη γενιά καπνιστών και θα βοηθήσουν τους ενήλικες να σταματήσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra σε δήλωση. «Επιπλέον, οι προτεινόμενοι κανόνες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ισότητας στον τομέα της υγείας, μειώνοντας σημαντικά τις ανισότητες υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα».

Οι κανόνες, είπε ο FDA, βασίζονται στον νόμο για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος στην οικογένεια και αποτελούν επίσης κρίσιμο στοιχείο του Cancer Moonshot της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να απαγορεύσει τη μενθόλη εντός του έτους.

Η χρήση καπνού είναι η κύρια αιτία καρκίνου και θανάτου από καρκίνο, με περίπου το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ από το κάπνισμα, σύμφωνα με τον FDA.

Το πρότυπο προϊόντος μενθόλης θα μειώσει την ελκυστικότητα των τσιγάρων —ιδιαίτερα στους νέους και τους νεαρούς ενήλικες— και θα βελτιώσει την υγεία και θα μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας των σημερινών καπνιστών τσιγάρων μενθόλης, μειώνοντας την κατανάλωση τσιγάρων και αυξάνοντας την πιθανότητα διακοπής.

Η μενθόλη έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χρήσης από νέους, νεαρούς ενήλικες και Αφροαμερικανούς και άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Ο FDA είπε ότι η εξάλειψη των τσιγάρων μενθόλης θα μπορούσε να αποτρέψει από 300.000 έως 650.000 θανάτους από το κάπνισμα σε διάστημα 40 ετών. Επιπλέον, το πρότυπο προϊόντος με γεύση πούρων θα μειώσει την ελκυστικότητα των πούρων, θα μειώσει την πιθανότητα πειραματισμού και την ανάπτυξη εξάρτησης από τη νικοτίνη και θα βελτιώσει τη δημόσια υγεία αυξάνοντας την πιθανότητα οι υπάρχοντες καπνιστές πούρων να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η FDA σημείωσε ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να επιβάλει σε μεμονωμένους καταναλωτές την κατοχή ή τη χρήση τσιγάρων μενθόλης ή πούρων με γεύση. Εάν οριστικοποιηθούν και εφαρμοστούν οι κανόνες, η επιβολή του FDA θα απευθύνεται μόνο σε κατασκευαστές, διανομείς, χονδρεμπόρους, εισαγωγείς και λιανοπωλητές που κατασκευάζουν, διανέμουν ή πωλούν τέτοια προϊόντα εντός των ΗΠΑ που δεν συμμορφώνονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, οι κρατικές και τοπικές αρχές επιβολής του νόμου δεν επιβάλλουν ανεξάρτητα τον Ομοσπονδιακό Νόμο για τα Τρόφιμα, Φάρμακα και Καλλυντικά και δεν λαμβάνουν – και δεν μπορούν – μέτρα επιβολής εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των αρχών καπνού του FDA, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών του, για λογαριασμό του FDA.

Ο FDA αναφέρει φυλετικές ανισότητες προτείνοντας την απαγόρευση των τσιγάρων με μενθόλη

“Η εξουσία υιοθέτησης προτύπων προϊόντων καπνού είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έδωσε το Κογκρέσο στον FDA και οι ενέργειες που προτείνουμε μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της μύησης των νέων και να αυξήσουν τις πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα.

Είναι σαφές ότι αυτές οι προσπάθειες θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών», είπε ο Επίτροπος της FDA, Δρ. Ρόμπερτ Κάλιφ.

«Μέσω της διαδικασίας θέσπισης κανόνων, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για το κοινό να κάνει τη φωνή του να ακουστεί και να βοηθήσει στη διαμόρφωση των συνεχιζόμενων προσπαθειών του FDA για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας».

Η εξάλειψη της μενθόλης θα ήταν ένα πλήγμα για τις καπνοβιομηχανίες και οι προηγούμενες προσπάθειες συνάντησαν αντίσταση από την Big Tobacco, μέλη του Κογκρέσου και ανταγωνιστικά πολιτικά συμφέροντα υπό την κυβέρνηση τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Ο FDA έχει δεχτεί νομική πίεση να εκδώσει μια απόφαση, αφού οργανώσεις κατά του καπνίσματος και πολιτικών δικαιωμάτων μήνυσαν τη διοίκηση για «αδικαιολόγητη» καθυστέρηση δράσης σε προηγούμενα αιτήματα για απαγόρευση της μενθόλης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ