Αντίστροφη μέτρηση για το πλαφόν στο ρεύμα – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη με το βλέμμα στους μικρομεσαίους


Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην περιμένει άλλο την ΕΕ και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα δέσμη μέτρων για τη μείωση των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πότε θα προβεί σε ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός;

Η κατάσταση είναι ασφυκτική σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο και πλέον η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ταχύτατες αποφάσεις προκειμένου να προστατευθούν όχι μόνο οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αλλά συνολικά οι μικρομεσαίοι.

«Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος που να είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω» είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν να έχει ληφθεί η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο χρόνος των τελικών αποφάσεων μετρά αντίστροφα, καθώς έχει βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για μια τόσο σημαντική κίνηση που θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες καταναλωτές.

Θεωρείται βέβαιο πως οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν πριν από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει για τις πρωτοβουλίες του δηλώνοντας στην εφημερίδα Realnews: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο»,

Στο Μαξίμου, βλέποντας τη δυσκαμψία που υπάρχει στην ΕΕ για κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και το ενδεχόμενο συνολικού εμπάργκο προς της Ρωσία θα προχωρήσουν σε εθνικό σχέδιο δράσης. Από την άλλη μεριά οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.

Τα νέα αυτά μέτρα στήριξης μέσω των εθνικών πόρων, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ληφθούν ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου.

«Αυτό που θα κάνουμε, θα διαμορφώσει ένα χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο, μέσα στον οποίο οι τιμές του ρεύματος θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει αυτή η κρίση», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι οριζόντιο και θα αφορά όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εθνικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς σήμερα αγγίζει τα 240 ευρώ και το ποσό θα επιδοτείται από τον προϋπολογισμό. Στόχος είναι οι τιμές της λιανικής να μειωθούν κατά περίπου 50% και από τα 30-35 λεπτά την κιλοβατώρα να πλησιάσουν τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου για το πετρέλαιο κίνησης, ενώ θα μπει σε εφαρμογή το μέτρο για την επιδότηση στα καύσιμα μέσω της προπληρωμένης κάρτας για τα καύσιμα για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ