Candida Auris: Το φονικό μικρόβιο που έχει σημάνει συναγερμό στα Αττικά νοσοκομεία


Η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα φαίνεται πως είναι τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, με τον ΠΟΥ να έχει σημάνει πολλάκις τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής. Τώρα, ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός στα αντιβιοτικά μύκητας, ο Candida Auris έχει κάνει την παρουσία του σε νοσοκομεία της Αττικής. «Αυτό το μικρόβιο – μύκητας βρίσκεται μόνο στα νοσοκομεία. Αντιμετωπίζεται στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Βλέπουμε μια αύξηση στην αντοχή στα αντιβιοτικά και το συγκεκριμένο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας σήμερα (5/5) στο Mega. Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια «συστηματική καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» και σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

«Σε γενικές γραμμές οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνουν την θνητότητα και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Για να μπορέσουμε να προλάβουμε αλλά και να καταπολεμήσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι απαραίτητη η τήρηση πρακτικών, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Πρώτο βήμα στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων είναι να εφαρμόζουμε αυτές τις πρακτικές, ξεκινώντας από το πλύσιμο των χεριών» κατέληξε ο κ. Ζαούτης.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο έναρξης των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων που διοργανώνει από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή 8 Μαϊου η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων στην Αθήνα, ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας έκανε λόγο για «έκρηξη» λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Όπως ανέφερε: «Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’  ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας». O καθηγητής σημείωσε ακόμη ότι ένα ποσοστό θανάτων ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 οφείλεται στα ανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

«Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Σύψας και επικαλέστηκε προειδοποίηση της Επιτροπής του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας(NHS) ότι το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολυανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ