ΗΠΑ: Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής μετά από καρδιακή προσβολή


«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν κάποια επιτεύγματα · σημειώνουμε πρόοδο στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων συνολικά, αλλά αποτυγχάνουμε να μειώσουμε τις ανισότητες στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο ή άλλη καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Dr. Harlan Krumholz, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων στο Yale School of Medicine, στο New Haven, Conn.

Για τη μελέτη, ο Krumholz και η ομάδα του ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 3,9 εκατομμυρίων δικαιούχων του Medicare, μέσης ηλικίας 78 ετών, που επέζησαν για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά από καρδιακή προσβολή μεταξύ 1995 και 2019. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς ήταν γυναίκες. Κατά την περίοδο της μελέτης, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν σχεδόν 73% και το ποσοστό νοσηλείας για άλλη καρδιακή προσβολή ήταν 27% στα 10 χρόνια μετά από ένα έμφραγμα. Όμως τα ποσοστά 10ετών θανάτων μειώθηκαν κατά 1,5% ετησίως και οι 10ετείς νοσηλεία για άλλο έμφραγμα μειώθηκαν σχεδόν 3% ετησίως κατά την περίοδο της μελέτης.

Σε σύγκριση με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από το 1995 έως το 1997, εκείνοι που νοσηλεύτηκαν το 2007 έως το 2009 (τα τρία τελευταία χρόνια για τα οποία ήταν διαθέσιμα πλήρη δεδομένα παρακολούθησης 10 ετών) είχαν σχεδόν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για 10 χρόνια και 22,5% χαμηλότερο κίνδυνο άλλης καρδιακής προσβολής. Ο κίνδυνος θανάτου στα 10 χρόνια ήταν υψηλότερος (περίπου 81%) για τους ασθενείς που είχαν άλλο έμφραγμα από ό,τι για εκείνους που δεν είχαν (72%), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι αναλογίες κινδύνου για υποτροπή θανάτου και καρδιακής προσβολής ήταν: 1,13 και 1,07, αντίστοιχα, για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, 1,05 και 1,08, αντίστοιχα, για τους μαύρους ασθενείς σε σύγκριση με τους λευκούς, 0,96 και 1,00, αντίστοιχα, για άλλες φυλές (συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών Ιθαγενών και Ιθαγενών της Αλάσκας, Ασιατών, Ισπανόφωνων, άλλης φυλής ή εθνότητας ατόμων) σε σύγκριση με τους λευκούς.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μέτρα για την πρόληψη μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Μαΐου στο JAMA Cardiology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ