Στα ύψη ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Εκτίναξη 15%


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν σήμερα άνοδο έως και 15% στα 107,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.

Η Gazprom Germania και οι θυγατρικές της δεν λαμβάνουν πλέον όλες τις συμβατικές ποσότητες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο ίδιος είπε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

«Η κατάσταση είναι ότι η αγορά φυσικού αερίου μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία», σημείωσε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία ανέλαβε τον περασμένο μήνα προσωρινά τον έλεγχο της Gazprom Germania για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου είχαν δεχθεί πιέσεις μετά την άρνηση πελατών και επιχειρηματικών εταίρων να συνεργαστούν μαζί τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο οι ιδιοκτήτες βασικών ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών να μην μπορούν να επιβιώσουν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ